Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöhjälte med nos för sopor

/
  • På Hudiksvalls soptipp visar Kilo upp hur alla borde hantera sitt avfall. Och snabbt går det när plast, papper och plåt urskiljs och bärs till rätt plats.
  • För Anders Larsson, som haft många hundar tidigare, är Kilo mycket unik.
  • Kilo är en pigg australisk kelpie som gillar att jobba. Matte och husse hittar ständigt på nya aktiviteter för att hålla honom sysselsatt.
  • Kilo tränas på sopsortering av husse Anders Larsson.
  • Kilo, en hund med många talanger, tar sig en välförtjänt paus från sorterandet.
  • Husse och matte anstränger sig för att hela tiden hitta på nya roliga aktiviteter för familjemedlemmen Kilo.
  • Såhär ska det inte se ut. Kilo sorterar snabbt upp de utslängda soporna.
  • Det började med godisletande och slutade med sopsortering.

Kilo är en hund med många strängar på sin lyra. Men hans kanske mest uppseendeväckande talang är att han är en fena på sopsortering.

Annons

Om alla var lika duktiga på sopsortering som Kilo skulle miljön må avsevärt mycket bättre än den gör. När den fem år gamla australiska kelpiehannen kör igång hamnar soporna rätt. Plast, papper, plåt, ja, till och med batterier och elavfall sorterar Kilo galant.

– Det började med att jag la godis i toapappersrullar för att han skulle få jobba och leta fram det själv. Sedan utvecklades det där när jag tänkte att han baske mig skulle lära sig att plocka upp skräpet efter sig också, säger Kilos matte Åsa Larsson.

Numer är det mest husse Anders Larsson som tränar sopsortering med Kilo.

– Vi har hållit på knappt ett år och han lär sig så snabbt. När vi nyligen läste i Aftonbladet om Faxe, Sveriges enda sopsorterande hund, tänkte vi "nä nä". Dessutom kan Kilo sortera i upp till åtta olika hinkar och gör färre fel, säger husse stolt.

Enligt Anders Larsson kan alla hundar lära sig konster som att sopsortera. Det handlar bara om att människan som ska lära hunden har rätt inställning.

– Det är med djur som med människor, ja människan är ju förresten också ett djur, att genom positiv förstärkning kan man komma långt. Genom skrik och våld däremot kan man inte lära någon någonting.

 

Mer läsning

Annons