Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljö för innovation

/

Inga nya kolosser ska byggas när Hudiksvalls nya satsning på innovation lanseras med sex konkreta projektidéer.

Annons

– En viktig del i arbetet är att mäta resultat så att vi kan se vi om får nytta för pengarna. Vi är övertygade om att det är en bra investering, säger Moniqa Klefbom, som är ansvarig inom Hudiksvalls kommun för projektet som bedrivs i samarbete med ICT Acreo, Fiber Optic Valley och kommunens näringslivsbolag.

Katalysator 2.0 är en del av Propell och handlar om att hitta samarbeten med andra om pengar och kunskap. Om en entreprenör i Hudiksvall har idéer kring gps-teknik så ska Propell ordna fram kontakter inom Gävles gps-kluster. I Hudiksvall ska man inrikta sig på områden där kompetensen redan är hög så som sensorer och hydraulik så att entreprenörer med hydrauliska idéer kan få hjälp i Hudiksvall förklarar Moniqa Klefbom.

– Det gör också att vi blir mer attraktiva när det ska beslutas om stöd från Innovationsverket och andra som beviljar pengar, säger Moniqa Klefbom, när hon berättade om projektet för Hudiksvalls kommunstyrelse.

Läs mer: Hudikbolag kammade hem 100 000

Liknande upplägg har redan aktörer som Movexum och Almi men Propell ska inte ses som försök att konkurrera med dem utan det handlar om att synkronisera resurserna tycker kommunens ansvariga.

– Det är ett nytt sätt att jobba på som utmanar de gamla systemen, säger Moniqa Klefbom.

Martin Askne är anställd som projektledare sedan i somras och Propell kommer att invigas den 20 oktober med kontor i tidigare Sverige Byggers lokaler.

Läs mer: Innovationscenter i startgropen

Inledningsvis är 6 projektidéer godkända och idékläckarna från små- och medelstora företag kan utnyttja lokalerna och resurserna efter behov. Det är idéer om att göra produkter eller tjänster som digitala kvitton, snabba byten av tätningsringar, tjänstepaket för bredbandspaket, dentala produkter för äldre, snabbare byten av verktyg på maskiner och flygsäkerhet.

Läs mer: Han forskar i framtidens kommunikation

Mer läsning

Annons