Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationschefen förklarar: "Hårdare regler i hela Europa"

Ett femtiotal Hudiksvallsbor och tillresta träffades på onsdagen för att diskutera integration och höra det senaste läget från Migrationsverket.

Annons

På onsdagen bjöd Moderaterna i Hudiksvall in Migrationsverkets chef för mottagningsenheten i Gävleborg, Lars Ulander, för en diskussion med allmänheten om integration och läget i och med den stora flyktingströmmen.

– Det här mötet handlar inte om politik. Vi bjuder in allmänheten att diskutera olika teman, i dag handlar det om integration. Vi vill skapa debatt och diskussioner, säger Jonas Holm (M).

Läs mer: Kostnaderna för flyktingmottagandet ökar – Region Gävleborg skjuter till mer pengar

Lars Ulander förklarade hur Migrationsverket arbetar, och läget i Europa.

–Fler och fler länder under hösten och slutet på året gjorde allt för att stoppa asylströmmen in, så man anpassar sig efter de lägsta minimikraven enligt internationella konventioner och EU-rätten. Det är absolut den lägsta nivån, inklusive Sverige. Generellt kommer de som behöver skydd att få tillfälliga uppehållstillstånd.

Läs också: När Sverige växer behöver vi investera

Även om Sverige tar emot många flyktingar visar Lars Ulander på perspektiv, där andra länder som är fattigare tar emot många fler.

– Vi tog emot 160 000 flyktingar i fjol. Turkiet tog emot 2,2 miljoner, och Pakistan 1,5 miljoner.

Läs vidare: Nyanlända kan bli en resurs, anser Nordanstigspolitiker

Lars Ulander förklarar vidare att när människor som sökte efter den 24 november bara får tillfälliga uppehållstillstånd får deras anhöriga inte automatiskt uppehållstillstånd, utan den processen blir mer komplicerad.

– Det kan hända att en del av en familj som sökte före den 24:e får uppehållstillstånd, och resten av familjen som sökte efter det får tillfälligt uppehållstillstånd på ett år. Där står vi och tvistar, för vi står ändå för någon slags humanism i det hela. De skulle i sin tur kunna söka på grund av anknytning men det blir mycket krångligare. De tillfälliga uppehållstillstånden är inte alls lika attraktiva, säger Lars Ulander.

Mer läsning