Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael nära att dö av diabetes: "Jag vill visa andra hur man klarar sig"

/
  • Michael Westerlund hittades hemma av sin fru Malin när han svimmat av förhöjt blodsocker.

Michael Westerlund var nära att dö av förhöjt blodsocker. Nu vill han berätta för andra om vilka rutiner man behöver för att leva riskfritt som diabetiker.

Annons

Det var ungefär ett år sedan som Michael Westerlunds fru Malin hittade sin man på golvet hemma när hon kom hem från jobbet. Deras ettåriga son hade varit ensam i tre timmar medan Michael var medvetslös.

Nu vill Michael Westerlund berätta för andra personer som lever med diabetes hur viktigt det är att ha koll på rutinerna och vad man kan göra för att undvika syraförgiftning.

Läs också: Ny forskning hjälper diabetessjuka

– Jag hade höga blodsockervärden på natten, och hade bytt tid för att ta mitt långtidsverkande insulin för att se om det hjälpte. Jag var hemma med min son på ett och ett halvt år och glömde helt enkelt bort att ta mitt insulin. Det var ett av de största misstagen jag någonsin har gjort, säger Michael Westerlund.

För att bättre klara av sin diabetes äter Michael Westerlund kolhydrat­reducerad kost. För det mesta är det bra för diabetiker, förutom när man glömmer att ta insulinet.

– Jag gjorde min hemmaträning, och när man tränar stiger blodsockret. I kombination med att äta lite kol­hydrater kan kroppen hamna i ketoacidos, eller syraförgiftning. Jag svimmade, och sedan minns jag inget mer, säger Michael Westerlund.

Det var hans fru Malin som hittade honom på golvet när hon kom hem från jobbet. Hon hade sms:at honom tidigare och inte fått något svar, och undrade varför han inte svarade.

– När jag kom in kom vår son Melvin och hälsade glatt. Men jag hörde ingenting från Michael. Jag tittade in i vardagsrummet vid datorn för att se om han satt där. Där var han inte. När jag vände mig om såg jag att han låg på vardagsrumsgolvet. Han tittade på mig och Melvin men kände inte igen oss.

Malin Westerlund förstod att det kunde vara följder av diabetes och ringde på ambulans. Michael blev kvar i flera dagar och blev långsamt bättre.

– Läkaren sa att han hade 50 procents chans att klara sig. Det var skönt när han frågade efter Melvin, och när minnet började komma tillbaka, säger Malin Westerlund.

Michael Westerlund är tacksam för att ambulanspersonalen finns till hands i nödsituationer, och särskilt när många har sagt upp sig och känner sig frustrerade på jobbet vill han poängtera att de behövs.

Läs också: Läsarnas egna berättelser: "Ambulanspersonalen räddade mitt liv"

Det finns två vanliga sätt för män­niskor med diabetes typ ett att ta insulin. Antingen med en insulinpump eller med långtidsverkande insulin. Michael Westerlund har testat både att leva med en insulinpump och att ta långtidsverkande insulin, som är det han rekommenderar andra med diabetes. Om pumpen slutar fungera kan det bli allvarligt, medan det långtidsverkande insulinet stannar i kroppen, och på så sätt minskar riskerna att vara helt utan insulin.

Hur gör du för att undvika att det här händer igen?

– Jag har fått en checklista i huvudet. Det är det som krävs för att jag ska klara mig, säger Michael Westerlund.

Mer läsning