Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer våld i skolorna

Slag, sparkar, hot och fula tillmälen.
- Hot och våld... tyvärr är det här en företeelse som ökar, säger personalchefen vid Hudiksvalls kommun.

Annons

Den senaste månaden har minst två lärare i Hudiksvalls kommun hotats till livet, en rektor har hotats och kallats för hora och en lärare har slagits ner. Enligt Lärarnas riksförbund tycker mer än hälften av lärarna att det blir allt vanligare med hot och våld på jobbet och en undersökning som Arbetsmiljöverket har låtit göra visar att var tredje lärare utsätts för våld eller hot varje år.

- Det finns lärare som har berättat för mig om saker som hänt som de inte har anmält. Jag tror att det finns en okunskap om att det faktiskt ska rapporteras in, säger Maria Dunder, huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund i Hudiksvalls kommun.

Bland dem som tidningen talat med finns flera förklaringar till att hot och våld inte alltid anmäls. Dels en osäkerhet på hur allvarlig en händelse ska vara för att anmälas, dels en vilja att inte försämra relationen med elever eller föräldrar. Men bristande rutiner och en ovilja hos arbetsledare att anmäla, är också anledningar som nämns.

Kommunen har det yttersta arbetsmiljöansvaret för de kommunanställda och Hudiksvalls kommun registrerar alla anmälda arbetsskador och tillbud.

Mer läsning

Annons