Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer till folkhögskolor

Hälsinglands två folkhögskolor i Forsa och Bollnäs kan snart få 200 nya yrkesinriktade utbildningsplatser.

Annons

– Regeringen höjer anslaget till strukturfonderna med 700 miljoner kronor. Den del som går till sociala fonden ger nya utbildningar i Gävleborgs län, säger Britt-Marie Edfelt, länsstyrelsen i Gävle.

Hon ingår i Gävleborgs samordningskansli åt regeringens varselsamordnare, och välkomnar vårpropositionen. Gruppen började sitt arbete i december och har engagerat hela länets företag och utbildare.

– Utbildningssatsningen, som vi vill göra, förutsätter stöd från sociala fonden. Jag är mycket förhoppningsfull, säger Britt-Marie Edfelt.

En analys hos småföretagen i länet har utrett vilka utbildningar som företagen behöver, det är både industriell yrkesinriktad utbildning och generella utbildningar i matematik och andra ämnen på gymnasienivå. Utbildningarna vid folkhögskolorna i Hälsingland inriktas mot industri och hantverk. Folkhögskolorna får också motivationshöjande utbildningar och integrationsutbildningar.

Det görs också en satsning på yrkesvux och yrkeshögskola. Hälsingland får 120 platser på yrkesvuxenutbildningen.

– Det händer mycket nu. Vi är överens om tagen och vi planerar att starta utbildningar redan i maj, säger Britt-Marie Edfelt.

På arbetsförmedlingen i Hudiksvall har man redan märkt ett ökat intresse hos ungdomar att läsa vidare på komvux och komplettera sina gymnasiebetyg. Förmedlingen har också fått mer pengar till sin förvaltning för att kunna ge mer hjälp till de arbetslösa.

 

Mer läsning

Annons