Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer sälpengar till länets fiskare

/
  • Länsstyrelsen har i fredags tagit nya beslut om sälskadeersättningen. 44 av länets 47 fiskare, alla som sökt sälskadersättning ska få mer pengar.

De tre fiskare som i somras JO-anmält länsstyrelsen har fått gehör. Nu har länsstyrelsen gått igenom sina gamla beslut och ska betala ut mer pengar. Det ska också bli ett stormöte om hur sälpengarna ska hanteras mer rättvist i framtiden.

Annons

Totalt 750 000 kronor ska delas ut till länets fiskare. Över 600 000 kronor ska delas lika till alla de 44 fiskare som sökt sälskadeersättning under året. Sju fiskare ska dela på 150 000 kronor, där har länsstyrelsen konstaterat att de fått för lite ersättning.

– Det var glada nyheter säger fiskaren Kjell-Owe Björk, som var en av tre fiskare som JO-anmält länsstyrelsen för hanteringen av sälpengarna. De måste ha insett att det har begåtts ett stort fel, det är ett skatbo det här. Grabbarna måste ha genomskådat det.

Stefan Henriksson, enhetschef på länsstyrelsen och handläggaren Daniel Hansson är båda nya på sin post.

– Vi förstod inte att det var så mycket känslor i det här säger Stefan Henriksson, vi hade inte historiken och var ganska oförberedda på att det var en så kontroversiell fråga.

Nu har länsstyrelsen sett över de beslut som fattats. Det har både blivit korrigeringar och tillägg. Stefan Henriksson säger att det inte är aktuellt med att några fiskare ska få mindre ersättning.

För att komma till rätta med sälskadebråket planeras nu ett stormöte 17 december med alla fiskare, länsstyrelsen och landshövdingen.

– Viktigast att ta upp är att fortsätta utveckla arbetet med sälskadeersättningen på ett sådant sätt att alla kan ställa sig bakom hur vi fördelar ersättningen, att vi får en rättvis och rättsäker modell, säger Stefan Henriksson.

Mer läsning

Annons