Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till hörselspåret

/
  • Tack vare cochleaimplantatet kan fyraåriga Ida höra. Frökens röst i mikrofonen går direkt till hörapparaten, och andra ljud sorteras bort.
  • Symboler och persontecken möjliggör kommunikation utan talat språk.
  • Förskoleläraren Marianne Östergren visar hur hörselslingan fungerar.
  • Förskoleläraren Anya Holmgren övar ljudträning med fyraåriga Ida genom ett bildspel. En bild på en anka visas samtidigt med ett videoklipp, där fröken både säger ordet

På hörselförskolan Västanvinden blandas lekens alla ljud med varandra.

Hörselslingan sorterar bort alla läten, förutom frökens röst i mikrofonen.

Annons

En dinosaurie flyger genom luften, landar i ett kraschande ljud. Tre par barnafötter dundrar mot golvet, medan ett annat par kämpar för att ta sig fram i för stora klackskor. Lekens alla ljud blandas med varandra – en vanlig eftermiddag på Västanvindens förskola.

Lek kommer alltid att låta, men på hörselförskolan Västanvinden är golvmattorna ljudabsorberande, möblerna ljuddämpande och porslinet har bytts ut mot plasttallrikar för att minska skramlet.

I dagsläget går två flickor med hörselskador på förskolan. En av dem, fyraåriga Ida, har ett så kallat cochleaimplantat som gör att hon kan höra. Sedan slutet av förra året finns en så kallad hörselslinga på avdelningen. När fröken talar i mikrofonen går ljudet direkt till Idas hörapparat, samtidigt som andra ljud sorteras bort.

Läs mer om hörselslingan och Västanvindens förskola i onsdagens Hudiksvalls tidning.

Mer läsning

Annons