Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kunskap om demens behövs

/
  • – Anhöriga tar ett stort ansvar i vården av de demenssjuka, och behöver både stöd, kunskap och avlastning säger förbundskonsulent Anita Landén från Demensförbundet.

Intresserade strömmade till och man fick sätta ut extrastolar när det bjöds på föreläsning om demens på Sankt Jakobsgården på onsdagen.

Annons

Varje år insjuknar cirka 23 000 människor i någon demenssjukdom i Sverige. Och bakom varje drabbad finns anhöriga.

– Jag blev själv engagerad när min mamma insjuknade i demenssjukdom för 30 år sedan, berättar Anita Landén som arbetar som förbundskonsulent på Demensförbundet.

Hon var inbjuden av Hudiksvalls Demensförening i samarbete med kommunens Anhörigcenter och Studieförbundet Vuxenskolan för att föreläsa på onsdagens demensdag. Och intresset att veta mer om demens var stort. Omkring hundra personer, anhöriga, drabbade, vårdpersonal, elever från Bromangymnasiet, och övriga intresserade, fyllde snabbt den stora salen i Sankt Jakobsgården.

Anita Landén skräder inte orden när hon pratar om situationen för de demenssjuka i Sverige i dag.

– Man har urholkat sjukvården för de demenssjuka de senaste tio åren. Det fattas geriatriker, närvarande chefer. Det saknas platser på speciella demensboenden. Det behövs mer kunskap om demens. Och var är politikerna?

Hon minns själv hur viktigt det var att ha någon att prata med som anhörig.

– Jag var med och startade samtalsgrupper. Och jag minns hur viktig Maj Fants bok om sin mamma med demens var för mig. Anhöriga känner ofta skuld och skam. Och anhöriga behöver avlastning.

Anita Landén beskriver Demensföreningen som en sorts kombinerad fackförening och handikapporganisation för drabbade, anhöriga och personal. Man driver ett antal frågor, bland annat om lagstadgad bemanning inom demensvården.

– På åtta personer ska det finnas minst tre personal dagtid och minst en personal nattetid, som inte lämnar lokalerna. Den demenssjuke har större behov av personal än av lugnande medicin. Personalen är tryggheten.

Hennes råd till anhöriga är att skaffa så mycket kunskap som möjligt om sjukdomen.

– Sök upp en lokal demensförening för att få stöd och någon att tala med. Den anhörige hamnar lätt i en beroendeställning till personalen och törs inte alltid ställa krav och ifrågasätta. Men kräv att får träffa en geriatriker.

Och hennes råd när man möter någon som är demensdrabbad är enkla och konkreta:

– Tala tydligt och lugnt. Var medveten om ditt kroppsspråk! Lugna och harmoniska känslor smittar. Och en demenssjuk är känslig för stress.

Hudiksvalls Demensförening har 88 medlemmar berättar Christine Styrman, som är ordförande.

– Vi har två grupper som träffas på tisdagar. En grupp som läser böcker eller artiklar för de som drabbats av demens och är på Fredens Kulle, och en annan grupp som ordnar lite aktiviteter, film och gymnastik bland annat. Och det går att ringa oss om man som anhörig eller drabbad behöver stöd och hjälp.

Mer läsning

Annons