Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer kritik mot ordförande

Kristdemokraten Ron Tennenbaum hoppade förra veckan av nämnden i protest. Nu får Bäckström kritik även från en moderat ledamot.

Annons

– Jag saknar tydliga målsättningar för lärande- och kulturnämnden, säger moderaten Arif Khalifa, som alltså saknar klarhet i centerpartisten Stefan Bäckströms ordförandeskap.

Han säger att Bäckström försöker föra alliansens politik men att det inte är tydligt. Nämnden borde ha samlats kring vilka mål man vill nå fram till.

– Man kan inte sätta så många mål, men i alla fall de som kan klaras inom en nära framtid.

Liksom Tennenbaum tycker Khalifa att Bäckström borde lämna över ordförandeskapet till någon annan och efterlyser i stället en dynamisk, engagerad ledare som kan generera nya idéer.

– Det är en del av demokratin att säga till och att rätta till saker.

Han är också kritisk till att det är svårt att påverka nämndens beslut.

– När vi får kallelsen tre–fyra dagar innan är det i praktiken redan bestämt.

I stället, tycker han, borde nämnden gå igenom ärendena tillsammans innan de tas upp i arbetsutskottet, så att ledamöterna får inflytande redan där. Frågan om matlagning på Bromangymnasiet är ett exempel på en sådan fråga.

– Vi vet inget om vad som händer i arbetsutskottet, anser Khalifa.

Stefan Bäckström kan förstå att de upplevs så.

- Absolut, jag förstår den känslan, säger han.

Men nu finns proceduren med arbetsutskott, som ska förbereda ärenden till nämnden. Och Stefan Bäckström menar att det förs en massa diskussioner vid andra möten, till exempel gruppmöten där alla i majoriteten finns med.

- Så vill man och är man med ordentligt finns det tid för de här diskussionerna, säger han berättar att före de senaste nämndsmötena har det hållits möten, men senast kom det bara tre personer med honom själv.

Khalifa vill ha förändringar i nämnden och väljer att vara kvar där för att påverka. Han har satt upp målsättningar och vill bland annat att varje elev ska ha en egen dator.

Stefan Bäckström säger att just frågan om datorer ska upp i kommunstyrelsen nästa vecka och tanken är att alla elever från årskurs sju ska få datorer.

- Jag vet inte vad han vill. Jag tycker att det är det här vi håller på med, säger han och anser att målsättningen annars för nämnden handlar om att eleverna ska få bättre resultat.

Vice ordförande i lärande- och kulturnämnden, Bibbi Segerbrand, även hon Moderat, ger en annan bild än Khalifa.

– Jag tycker att samarbetet fungerar bra i nämnden.

Hon berättar att nämnden genomför den politik som majoritetspartierna enades om för fyra år sedan, bland annat med att minska antalet högstadieskolor till fyra och att mötena innan nämnden fungerar väl.

– Jag känner mig inte motarbetad. Vi har hela tiden fokus på elevernas lärande

Mer läsning

Annons