Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medeltiden hälsade på i Forsa

/
  • Jon Törnquist och Joel Pettersson arrangerade quinta, eller som Jon kallar det: den stora potatisslakten. – Det är lite som brännboll, förklarar han.

Quinta, fäktning, bågskytte och barnpyssel – medeltidsdagen på Forsa forngård i Fränö bjöd på många aktiviteter, men man kunde även testa sina kunskaper om medeltiden, lyssna på föreläsningar eller bara insupa atmosfären.

Annons

Vid ingången till forngården står Per-Olof Andersson i medeltida dräkt och håller upp en liten låda. "Frivillig obligatorisk tull" står det på den.

– Jaha, vad kostar tullen då? frågar en besökare som precis har anlänt, men innan Per-Olof Andersson hinner svara har han redan tagit fram en sedel ur plånboken.

Många har på sig tidsenlig klädsel och det finns olika stånd där det säljs hantverk och kläder och mat. Örat nås av medeltida toner, för musik bjuds det också på. På en trappa till en av byggnaderna sitter Elisabet Andersson, eller fru Ingeborg, och säljer brända mandlar.

– Brända mandlar hjälper mot allt, ropar hon, sedan tittar hon på fotografen och undrar om hon kanske ska spinna lite.

Fru Ingeborg berättar att hon har varit intresserad av medeltiden större delen av sitt liv. En lärare väckte hennes nyfikenhet när hon gick i mellanstadiet och i dag är hon engagerad i Forsa medeltidsförening och föreningen Pilgrimstid Sverige. Lite senare ska de berätta om pilgrimer nu och då, men innan dess är det en föreläsning under rubriken "Om Greven i Bäck".

Föreläsningen lockar mest de lite äldre besökarna, medan barnen gärna sitter och pysslar. Syskonen Sara, Erik, Karin och Lena Lundequist håller på att måla var sitt träsvärd. Mamma Anna Lundequist tittar på och hjälper till ibland. Familjen bor i Bålsta, men är på besök i trakten och då passade de på att se vad medeltidsdagen har att erbjuda. Anna Lundequist har faktiskt varit på medeltidsdagen i Forsa en gång tidigare, men det var innan hon fick barn.

– Det är första gången att de är på sådant här. I Stockholm har vi inte ens försökt, det är så mycket folk, man ser inte så bra. Här är det lugnare och de får göra saker också, inte bara titta. Det verkar vara uppskattat.

Mer läsning

Annons