Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias kom på idén med wifi i Hudiksvall

Fyra studenter på yrkeshögkolan Iftac i Hudiksvall ligger bakom kommunens planer på wifi. En enig kommunstyrelse godkände upplägget vid torsdagens sammanträde.

Annons

Mattias Galin utbildar sig till stadsnätsingenjör och det är han och klasskamraterna Per Hansson, Gustav Boberg och Lars Moritz som ligger bakom upplägget med wifi i Hudiksvalls kommun. Tanken kom när Mattias Galin återvände till Hudiksvall efter att ha flyttat runt och bott i Norrköping, Trondheim, Bromma och Västra Haninge.

– Det fanns wifi överallt. Jag bodde i Hudik när det kom fiber och då var Hudiksvall bland de första i världen som hade fiber i hela staden. Men nu är det väldigt snålt utbud när det gäller uppkoppling för turister och andra besökare, säger Mattias Galin.

När han hade hämtat sig från den obehagliga överraskningen att det saknas wifi i Hudiksvall, började han tänka efter. Vägen till det färdiga upplägget, där internetleverantören The Cloud ansvarar för tjänst, plattform och alla juridiska turer, har gått genom omfattande research och åtskilliga kontakter.

– Alla avtal är inte skrivna än, men det ska vara helt oproblematiskt och en vattentät lösning, säger Mattias Galin.

Läs mer: Här är förslaget som klubbades igenom

Accesspunkterna har en räckvidd på 15 kilometer under förutsättning att det inte står hinder, som höga byggnader, i vägen.

– Därför räcker det med en accesspunkt i Delsbo, Forsa och Iggesund, förklarar Mattias Galin.

I Hudiksvalls centrum planeras fem fasta accesspunkter, plus två mobila som ska kunna plockas fram vid större arrangemang som Marknan och Hudik Cup. Upp till 500 användare per accesspunkt ska kunna surfa samtidigt på full hastighet, som är 1 GB per sekund.

– Det här öppnar upp staden på ett helt nytt sätt, säger Gustav Boberg.

Tio sidor kommer att vara öppna för alla som surfar. Vilka det blir är inte klart ännu, men Hudiksvalls kommun siktar på informationssidor som kommunens hemsida, turistinformation och annan samhällsinformation som är viktig för besökare.

Läs mer: Visit Glada Hudik tar nytt grepp för att möta turisterna

Vill man surfa på andra sidor via kommunens wifi krävs registrering, på grund av Datainspektionens och Konkurrensverkets regler för oövervakade nätverk.

Läs mer: Så hanterar Datainspektionen känsliga elevuppgifter

En enig kommunstyrelse ställer sig mycket positiv till satsningen.

– Det är ett mycket bra förslag och i linje med att göra Hudik till en modern kommun och vision 2020, sa Jonas Holm (M).

Utrymme för satsningen ska skapas inom ramen för kommunstyrelsens driftbudget.

– Hudiksvalls kommun har en budget på 1,8 miljarder och även kommunstyrelsen måste sänka sina kostnader. Men för att utveckla en kommun måste man också satsa och vi har ju en profil på nätverk, sa Mikael Löthstam (S) under kommunstyrelsens sammanträde.

Mer läsning

Annons