Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mässa med drag av Antikrundan

/

Även i år lockade antik- och samlarmässan i Hudiksvall mycket folk. På söndagen blev det lite Antikrundan-känsla på mässan, när auktionisten Kjell Höök från Järvsö värderade besökarnas egna föremål.

Annons

Det var kö framför Kjell Hööks bord i ett hörn i ishallen. En av dem som väntar är 13-årige Henrik Hesseltun som har med sig flera saker. Han öppnar den första kartongen.

– Det var lite tufft, är Kjell Hööks reaktion när han tar fram ett luffararbete, en cykel med sidovagn.

Han berättar att det kallas för luffararbete för att luffarna när de gick runt och bad om en matbit till exempel oftast lämnade något som tack. Mestadels handlade det om husgeråd som de tillverkat av ståltråd, som en visp eller underlägg. Men ibland kunde det vara mer konstnärliga arbeten, som den här cykeln.

– Helt fantastiskt, säger Kjell Höök. Men jättegammal är den inte, 50-tal kanske, för de måste ju ha sett en sidovagn. En tusenlapp är den nog värd.

– Oj, utbrister Henrik Hesseltun.

Det var inte dåligt med tanke på att luffararbetet ropades in för 20, 30 kronor. Lite nysilver har han också med sig, men det är Kjell Höök inte så imponerad av. Däremot blir han väldigt intresserad när Henrik tar fram ytterligare en grej: en racerbil från 50-talet i originalkartong och väldigt bra skick.

– Det här kan vara intressant för alla som har leksaksbilar. 3 000 kronor skulle du nog kunna få för den.

Det blir ytterligare ett "oj" och Henrik verkar vara nöjd. Han har i och för sig inga planer på att sälja sakerna, men det var roligt att få veta vad de är värda, säger han. Och han tar med sig Kjell Hööks tips, att glömma nysilvret och satsa på leksaker i stället. Sedan går han för att titta på vad de omkring 80 utställarna i hallen har att erbjuda.

Här finns allt från mynt och möbler till porslinsfigurer och silversmycken och gamla böcker och mycket mycket mer.

Bakom ett bord sitter Börje Sjöberg från Tyresö och säljer bland annat fickur, bredvid honom sitter Carina Olsson från Sundsvall. Båda två brukar åka till samlarmässan.

– Man är här för det sociala, man tjänar nog inga pengar, säger Börje.

– Ja, det är mer för att träffa andra, instämmer Carina.

Mer läsning

Annons