Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markägare vill behålla stuga

En markägare i Njutånger uppmanas nu att riva byggnader som han hävdar är uppförda för skogsbrukets behov. River inte han, gör kronofogden det.

Annons

Det är Hudiksvalls byggnadsnämnd som sedan 2012 är kritisk till byggnationen som ligger på en skärgårdsö inom strandskyddsområde och saknar byggnadslov samt strandskyddsdispens.

Det finns regler för vad som får byggas utan bygglov för att en markägare ska kunna sköta om sin fastighet. Markägaren anser därför att anläggningen motsvarar det som får byggas enligt skogsbrukets behov enligt plan- och bygglagen.

På fastigheten finns det två stugor, ett förråd, en bastu och en brygga. Efter ett överklagande till länsstyrelsen 2012 fick markägaren ett halvårs dispens på att riva byggnaderna till den 30 juni 2013. De juridiska processerna har fortgått sedan dess där markägaren ansökt om strandskyddsdispens och byggnadsnämnden vill avsluta ärendet.

– Därför har vi ansökt om verkställighet av rivningen genom kronofogden. River han inte själv, så gör kronofogden det på ägarens bekostnad, säger Olle Borgström (S) som är ordförande för Hudiksvalls byggnadsnämnd.

Byggnadsnämnden medger att en markägare ska kunna uppföra ekonomibyggnader utifrån jord- och skogsbrukets behov enligt plan- och bygglagen, PBL. Men nämnden bedömer att anläggningen egentligen är ett fritidshus med gäststuga som är uppfört utan strandskyddsdispens.

– Något som är byggt för skogsbrukets behov kan aldrig ligga inom strandskyddsområde utan dispens och det ska vara byggnader av enklare standard, säger Olle Borgström.

Byggnadsnämndens är i det här fallet en myndighet och i anslutning till att nämnden begär verkställighet blir det inte möjligt för markägaren att överklaga beslutet.

– Vi vet att det kommer att komma fler liknande ärenden. Det är några markägare som har varit nonchalanta

Mer läsning

Annons