Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margot Öjemark om samtiden: "Det är dansen runt guldkalven"

/
  • Det är orostider konstaterar Margot Öjemark, som hämtar inspiration i medeltida konst i sitt nya konstprojekt.
  • Hantverksyrken riskerar att bli hobbysysselsättningar tror keramikern Margot Öjemark.
  • Margot Öjemark blickar tillbaka på sin egen konst där teman som jämställdhet och solidaritet alltid funnits med.

Det är dansen kring guldkalven som vi ser som i sin tur orsakar en kamp mellan religioner och kulturer som leder till folkvandringarna. Margot Öjemark studerar medeltida konst för att tolka nyhetshändelserna i sin omvärld.

Annons

Läs också: 50 år med leriga händer

– Jag går tillbaka i kulturhistorien och funderar kring vad den säger om oss. Det har varit ett svart år, säger Margot Öjemark.

Hon är keramiker och skulptör som sedan 70-talet varit verksam från Ingalunda gård i Hedvigsfors, Bjuråker. På trettondagen fick hon Dellenbygdens kulturpris för 2015.

Hon beskriver det gångna året som ett år fyllt av dystra händelser som inleddes med attacken på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion i Paris. I ateljén i Hudiksvall ligger det bilder på hennes tidigare verk. Vi tittar på receptet på Maktsoppa och sedan på Livssoppa, båda med utgångspunkt i jämställdhet och solidaritet. Margot Öjemark har fått tid att reflektera under konvalescensen efter en operation. Världshändelserna nu handlar mycket om maktsoppa tycker Margot Öjemark.

LÄS MER: Hon får Dellenbygdens kulturpris

– Religionen har betydelse varje dag och den finns inbyggd i våra traditioner. Vem vill inte fira lucia? Hur konstnärerna då skildrade händelser styr hur vi uppfattar dem i dag, säger Margot Öjemark.

Hon tillägger att USA skickar ut sina soldater med guds välsignelse från presidenten.

– På sextiotalet och sjuttiotalet när jag började var det mycket politiskt och det sitter kvar i mig, en vilja att skildra vad som pågår nu, säger Margot Öjemark.

Den medeltida konst som finns tillgänglig i dag är till stor del kyrkokonst. I Härkeberga kyrka tittar hon på konst tillverkad av Albertus Pictor, eller rättare sagt det kollektiv av konstnärer och hantverkare som fanns runt kyrkomålare som honom och Haakon Gullesen.

– Det är rätt så häftigt att se det här kulturarvet som vi släpar på, vilket är både positivt och negativt. Jag ser på medeltida bildspråket med humor för det är mycket satir i bilderna och det jag tycker är intressant i jämförelsen mellan nu och då, säger Margot Öjemark.

Utifrån Albertus Pictus målning av Dansen runt guldkalven har Margot Öjemark gjort en skulptur och hon jobbar nu med en serie där hon monterar sina skulpturer på tavlor.

Läs mer: Gullesons madonnor med attityd

– Jag tar till mig berättelserna genom fablerna och symbolerna. Jag ser det svarta, negativa, men vill ta fram det positiva, säger Margot Öjemark och visar på en av sina mörka keramiska kråkor som sitter monterad på ett grönt landskap. Hon betraktar det som en skiss och förklarar att tavlorna behöver vara betydligt större för att komma till sin rätt.

Det är svårt att berätta om en utställning som ännu inte finns, och hon vill inte låta sig begränsas av ord som beskriver.

Läs mer: Världen tolkas i Hälsingland

– Jag vill ge mig på det svarta för att ta fram det positiva i min kommande utställning. Det är ju roligt att leva, säger Margot Öjemark.

Läs mer: Du hittar alla artiklar på nöje och kultur här

Missa inte de senaste nyheterna. Ladda ner Helahälsingland som app, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning