Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation vid Hudiksvalls sjukhus: "Chockerande litet stöd till ambulansvården"

I sociala medier har ambulanspersonalen fått stort stöd mot de förändringar som region Gävleborg vill genomdriva. Men till lördagens manifestation i Hudiksvall var de få som kom.

Annons

Läs mer: Uppmanar till protest mot jourtiderna inom ambulansen

"Vi som stödjer ambulanspersonalen i Gävleborg" heter en grupp i sociala medier som uppmanade till manifestation "utanför ditt närmaste sjukhus".

Madde Lundström från Ilsbo var en av det knappa fyrtiotalet personer som infann sig utanför Hudiksvalls sjukhus klockan 12 på lördagen. Hon var förvånad över att inte uppslutningen var större.

– Ambulansen är ju viktig för att vi ska känna oss trygga. Jag är nästan chockerad att det inte är fler här nu, säger Madde Lundström.

Läs mer: 1 500 protesterar mot jour inom ambulansen

Det har varit infekterade förhandlingar mellan ambulanspersonalens fackliga företrädare och Region Gävleborg. Förhandlingen slutade i oenighet och arbetsgivaren har beslutat sig för att införa jourersättning i stället för full ersättning när personalen jobbar natt. Fullt betalt med övertid får de först om det sker en utryckning.

Flera av de anställda vid ambulansen har valt att säga upp sig i protest mot arbetsgivaren.

Det här utarmar ytterligare en redan utarmad organisation. För skattebetalarna och medborgarna är det här en total katastrof tycker exempelvis Rasmus Bjerén som är ambulanssjuksköterska och förtroendevald i Vårdförbundet.

Läs mer: Direktören om ambulanskrisen: "Olyckligt med olika uppfattningar"

Initiativtagaren till lördagens manifestation var Kim Snickars, Näsviken. Han delar Madde Lundströms uppfattning om ambulanspersonalens betydelse och beklagar att beslutsfattare och politiker inte är mer mån om sin personal.

Samtidigt konstaterar Kim Snickars att hans uppmaning fått stort genomslag i sociala medier, men han är samtidigt självkritisk.

– Jag tror att det kanske inte räcker att bara starta en facebook-sida för att verkligen engagera människor, utan vi som bryr oss måste visa oss. Vi måste visa politikerna vad vi tycker, säger Kim Snickars.

Region Gävleborg har framhållit att det redan finns yrkesgrupper inom sjukvården med de villkor som ambulanspersonalen kommer att få efter den 15 april. Arbetsgivaren framhåller också att om personalen har arbetsuppgifter under nattpasset får de lön i stället för jourersättning.

Kim Snickares vet inte om allmänheten accepterat regionens förklaring och att manifestationen därför fått begränsat deltagande.

– Min kamp är att få folket att ställa upp för ambulanspersonalen och i den mån jag kan så ska jag fortsätta göra det, säger Kim Snickars.

Så slaget är inte förlorat?

– Nej, det tror jag inte, säger Kim Snickars.

Mer läsning