Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation mot utförsäkring

/
  • Åsa Eklund sätter upp en skylt:
  • Det var inte många som kom för att demonstrera.– Många mår för dåligt för att orka engagera sig, men vi vet att många håller med oss, säger Irene Ungh Ramkvist.

På fredag kväll hölls en manifestation mot utförsäkringen av sjuka på Möljen.

– Felet är att man bryter sjukpenningen mitt under pågående medicinsk vård, säger Marianne Borg Nylander, en av deltagarna.

Annons

Bakgrunden till manifestationen i Hudiksvall är att Irene Ungh Ramkvist och Åsa Eklund är med i en Facebookgrupp som nätverket Resurs (Respekt för sjuka och utsattas rätt i samhället) har startat. Föreningen informerade om att man skulle hålla en manifestation på Sergels torg i Stockholm på fredag kväll klockan 18. Då bestämde Åsa Ekelund och Irene Ungh Ramkvist att de skulle göra något i Hudiksvall, samtidigt som manifestationen i Stockholm äger rum.

– Sjukförsäkringssystemet som vi har i dag är inte bra, säger Irene Ungh Ramkvist.

Hur vill ni att systemet ska se ut?

– Att de sjuka ska få vara sjuka och ha rätt till sjukpenning om man har ett läkarintyg. Men i dag får ju alla avslag, säger hon.

På frågan om det inte kan vara en chans att komma tillbaka på arbetsmarknaden att den sjukes arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden svarar hon:

– Det är svårt att söka ett jobb om man inte är arbetsför. Jag har prövat min arbetsförmåga under säkert fem år. Men det gäller mig; det finns så många andra som sitter i en värre situation. Är man cancersjuk kan man inte gå och arbetsträna, det är fruktansvärt.

Ett knappt 10-tal personer har kommit till Möljen, de flesta med egna erfarenheter av sjukförsäkringssystemet.

Mer läsning

Annons