Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville sälja guld

/
  • Stefan Olsson från Hudiksvall säljer ett guldhalsband han fick när han var femtonårsåldern.Jag använder det inte. Och vill jag ha ett guldhalsband så vill jag nog ha något fetare, säger han.
  • Med en probersten och kungsvatten fastställer Jan Fredlund hur många karat guldföremålen har.

När guldhandlarna kom till stan i helgen, var det många Hudiksvallsbor som letade igenom smyckeskrinen i jakt på säljbara dyrgripar.

Annons

Stefan Olsson kliver in i rummet i First hotell statts källarvåning, precis som hundratals andra Hudiksvallsbor har gjort under helgen. Han stegar fram mot bordet där de hitresta guldhandlarna sitter på rad, gräver i jeansfickan och sträcker sedan fram sin hand med en hopringlad guldkedja i.

- Jag var väl femton, sexton när jag fick det. Men det bara ligger hemma och skräpar, säger han.

Precis så resonerar många som säljer guld till guldhandlare. Nina Tuominen som arbetar för SMS Guld berättar att det främst är ärvda smycken som folk lämnar in i utbyte mot kontanter.

- Det är mycket arvegods och många brutna förlovningar som ligger i de här påsarna.

Dagens inköpspris är 120 kronor för ett gram guld av 18-karats guldhalt.

Guldköparna kontrollerar guldhalten genom de stämplar föremålen är försedda med. Om de är osäkra, så skrapar de guldföremålet mot en så kallad probersten så att ett lager guld fastnar på stenen. Sedan används olika starkt koncentrerade lösningar av kungsvatten för att fastställa föremålens karat.

Företaget skickar alltid en kopia på säljarnas kontaktuppgifter tillsammans med en beskrivning av föremålen till polisen. Polisen kontrollerar att föremålen inte är stöldgods, innan de smälts ner och förvandlas till nya ringar som lovar sann kärlek och evig trohet.

Fotnot: Läs mer om helgens guldhandel i måndagens upplaga av Hudiksvalls tidning

Mer läsning

Annons