Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ville fira med Bror-Eric

Påskfesten hos Bror-Eric har en lång tradition. På långfredag kryllade det av folk i och utanför hans hem och det var inte bara påsken som skulle firas, utan även ett jubileum: i år firar bygdemålaren från Bjuråker 40 år som konstnär.

Annons

Bror-Eric själv står och ler glatt bakom disken och pratar med alla gratulanter som kommer fram. Han kommer ursprungligen från Delsbo, men efter att ha jobbat i Skara i några år – han var dekorationschef på Domus – gick flyttlasset till Bjuråker. Han hade bestämt sig för att försöka leva på sin konst.

– Jag trodde jag skulle klara ett år eventuellt, att leva på några tavlor i Bjuråker, det har ingen gjort. Sedan gick det två år, tre...

Och nu har det gått 40 år.

– Och roligt har jag haft, utbrister han med ett stort leende. Och sju barnbarn har jag fått. Med tanke på livet så har jag fått mycket mer än vad jag någonsin kunde drömma om.

Och han har inte tröttnat på konsten. Entusiastiskt berättar han om en beställning han fick i höstas, en tavla till Laila Bagges och Niclas Wahlgrens bröllop. Brudparet dansandes i skogen, brudgummen helt naken medan bruden bara bär en slöja. Man tror honom när han säger att det fortfarande är roligt. Om han ändå tröttnar någon gång ägnar han sig åt annat roligt ett tag, som att plocka svamp i skogen, tills han får lust igen att måla.

Bland Bror-Erics vänner finns många musiker och han har själv alltid gillat musik. Och musiker, det ska han bli i sitt nästa liv, säger han med glimten i ögat.

– Då vill jag bli som Rod Stewart och hoppar på pianot.

Mer läsning

Annons