Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill energideklarera

/
  • Lasermåttet är ett viktigt verktyg, som underlättar faktasamlandet vid energideklarationen. Somliga hus är lätta att mäta, andra är svårare, säger Peter Engstrand.
  • I handdatorn finns Boverkets program, med femton sidor standardformulär. Databearbetningen sker hos Boverket.
  • Det är inte boytan som räknas, utan den uppvärmda ytan i ett hus. Utnyttjandet av bastu och varma förråd påverkar deklarationen, berättar Peter Engstrand.
  • Många upplysningar kan hämtas ur fastighetsägarens fakturapärm: hur mycket el betalar man för, hur mycket vatten konsumerar hushållet?

De flesta energideklarationerna av landets fastigheter skulle ha varit klara före 1 januari, men de är kraftigt försenade. De ackrediterade inspektörerna jobbar för högtryck, enligt Peter Engstrand som jobbar hos Anticimex.

Annons

Ungefär 350000 deklarationer skulle ha varit inne vid årsskiftet, men knappt 50000 var färdiga när det nya året kom.

– Ser vi över hela Sverige, så är det kanske en fjärdedel av fastigheterna som är deklarerade nu, av alla de som skulle ha varit färdiga vid årsskiftet, säger Peter Engstrand, Anticimex.

De som skulle ha varit färdiga är specialbyggnader över 1000 kvadratmeter, till exempel simhallar, bibliotek, skolor, vårdbyggnader, med mera. Byggnader med nyttjanderätt skulle också ha varit klara: hyresrätter, bostadsrätter, lokaler som hyrs ut, och även en- eller tvåbostadshus som upplåts med hyres- eller bostadsrätt.

Byggnader som säljs ska från och med 1 januari energideklareras, och nya byggnader ska deklareras inom två år efter slutbevis. När deklarationen är gjord, gäller den i tio år.

Det blir husspekulanterna som får den stora nyttan av granskningen, man ser vad huset går för när det gäller energiförbrukning, och därmed en stor del av driftkostnaden.

Hus i alla åldrar köps och säljs, och ställs under inspektörernas luppar. De nya husen är vanligtvis energisnålare än de äldre, men det varierar trots allt, enligt Peter Engstrand.

– Som regel har de yngre en bättre energiprestanda, och om ett äldre hus har god energiprestanda, är det oftast renoverat.

 

Mer läsning

Annons