Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många varslade i Gävleborg

Under de tio första dagarna i augusti har minst 141 personer i Gävleborgs län varslats om uppsägning. Bara i Stockholm är siffran högre, enligt preliminär statistik från Arbetsförmedlingen.

Annons

När Arbetsförmedlingen nu har presenterat sin senaste statistik över varslade personer, ser det mörkt ut för Gävleborgs län. Preliminärt har 141 personer varslats om uppsägning i augusti månad. Bara i Stockholms län har fler personer varslats – samtidigt som siffran är noll i nära hälften av länen.

- Det låter osannolikt att vissa län har noll varslade, för än ser vi inte att konjunkturen har vänt. Varselrapporterna fylls på hela tiden, så det är nog så att vissa län har lämnat in sina rapporter tidigare än andra, säger Mikael Ohlsson, arbetsförmedlingschef i Ljusdal.

Tillsammans med Gävleborgs län finns även Västernorrlands och Dalarnas län i toppen på varsellistan. De tre stora norrlandslänen Jämtland, Västerbotten och Norrbotten hör dock till de län där ingen person har varslats under augusti månad. I Västra Götaland, ett län som har drabbats hårt av stora varsel, har 59 personer varslats om uppsägning i augusti enligt den preliminära statistiken, det vill säga 82 personer färre än i Gävleborg.

De branscher som har drabbats hårdast är byggverksamhet, fastighets- och företagstjänster samt tillverkningsindustrin. Inom tillverkningsindustrin har 97 personer varslats i landet, varav de flesta arbetar med instrumenttillverkning inom verkstadsindustrin.

- Vi hoppas att antalet varsel har stannat av, men vi vet att många personer går ut i arbetslöshet till hösten. Det är vårt största huvudbry just nu; hur ska vi få folk till nya jobb? säger Mikael Ohlsson.

Nära 255 000 människor var inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i slutet av förra veckan. Under veckan anmäldes 6 667 nya platser, vilket är 2 853 färre än motsvarande vecka förra året.

Mer läsning

Annons