Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många skippar idrotten

/
  • Var femte struntar i skolidrotten, visar en färsk undersökning från Skolinspektionen.

En nationell undersökning visar att upp till hälften av eleverna inte deltar i skolidrotten.
Nu vill Skolinspektionen att skolorna granskar sig själva.

Annons

Den 22 april i år granskade Skolinspektionen drygt 300 lektioner i ämnet idrott och hälsa i årskurs 7–9 på 172 skolor runt om i Sverige. Tillsynen fokuserade på vilka aktiviteter som förekom under lektionerna, om lärarna var behöriga samt elevernas närvaro.

Resultatet från granskningen visar att var femte elev inte deltog i lektionerna. På var tionde lektion var så många som 30 till 50 procent av eleverna frånvarande av okänd anledning, eller närvarande men utan att delta i lektionens aktiviteter.

– Vi tycker att det är en förvånansvärt hög siffra. Det är också anmärkningsvärt att närvaron varierade så mycket mellan olika skolor, från att alla elever deltog till att endast hälften var med på lektionerna, säger projektledaren Jon Torkelstam.

Idrottsläraren Ann-Charlotte Eriksson, med 20 års erfarenhet av yrket, tycker dock att eleverna i Hudiksvall har bra närvaro i ämnet.

– De flesta vill vara med på idrotten. Idrottslektionerna ger eleverna en annan typ av gruppsammanhållning, vilket är positivt för klassen, säger hon.

Enligt Ann-Charlotte Eriksson finns det emellertid personer som har ett generellt motstånd till ämnet. Hon vet också att det kan finnas en del elever som tycker det är obehagligt att byta om och duscha i grupp.

– En annan bidragande orsak kan vara att det ibland är ett stressmoment att ta sig till lektionen, med kort ombytestid till exempel, säger hon.

Mer läsning

Annons