Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många skadas under arbete

Arbetsmiljöverkets insatser för att öka säkerheten på arbetsplatser ger resultat.
Men minskningen av olyckor är marginell.

Annons

Arbetsmiljöverket har genomfört en inspektionsinsats mot företag inom byggbranschen. Anledningen är att många mindre företag saknar kunskaper om hur de upprättar en säker arbetsmiljö.

Men trots att mycket resurser läggs på att minska arbetsrelaterade olyckor är resultatet knappt märkbart. De senaste fem åren har antalet olyckor som lett till sjukfrånvaro sjunkit med 2,4 procent i Hälsingland.

De branscher som är hårdast ansatta av arbetsolyckor är tillverkning, byggverksamhet samt hälso- och sjukvård.

Iggesund Paperboard är med omkring 1 000 anställda en av de stora arbetsgivarna inom Hälsinglands industri. Enligt platschef Staffan Jonsson jobbar de aktivt med att minska antalet olyckor. Han menar att en grundförutsättning för det är att arbetsmiljöfrågor är en naturlig del av verksamheten.

– Engagemanget måste finnas hos alla och arbetet ska ske på flera nivåer.

Att antalet arbetsolyckor inte minskar snabbare tror han att det framförallt finns tre orsaker till – nya arbetssätt, nyanställningar och slarv.

– Men man ska samtidigt komma ihåg att allt som händer inom grindarna rapporteras som arbetsolyckor, även om du skulle vricka foten på parkeringen, säger Staffan Jonsson.

Mer läsning

Annons