Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många olyckor när tak skottas

/

Många fastighetsägare är ute och skottar tak, men inte alla tänker på säkerheten. Det märks på Hudiksvalls sjukhus akutmottagning, som under de senaste dagarna har fått ta hand om många personer som har skadats i samband med takskottning.

Annons

– Det har varit många, fyra personer i går, en hittills i dag och redan i torsdags var det många, berättar Lena Lindqvist, sjuksköterska på akuten, när tidningen pratar med henne på söndag eftermiddag.

Många gånger landar man på fötterna när man ramlar från taket och därför blir det en del hälfrakturer som personalen på akuten måste ta hand om, men även brutna armar förekommer eller att man slår axlar och överarmar.

– Folk får gärna vara försiktiga och använda rep och säkerhetslina och sele, säger Lena Lindqvist.

Att man ska tänka på säkerheten gäller också platta tak, för även där kan man halka och ramla ner.

Att jobba på ett tak är alltid farligt, men på vintern gör snö, is, kyla och blåst jobbet extra farligt. Enligt Arbetsmiljöverket ska man i regel använda säkerhetslina och sele och vid snöskottning ska det normalt vara två personer på taket. Den ena ska se till att lägga repet runt säkerhetsanordningen och sedan kontrollera att linan är sträckt medan den andra utför skottningen.

Mer läsning

Annons