Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många majbrasor är miljöfarliga

/

När majbrasorna tänds är det långt ifrån alla som bara innehåller trä och ris. Många har miljöfarligt avfall i sig.

Annons

På torsdagskvällen är det dags att ta adjö av vintern med sång och valborgsmässoeldar. Men det är långt ifrån alla kasar som består av det de ska.

En vårkase ska vara gjord av grenar och ris och annat trädgårdsavfall. Plast, skumgummi, däck och andra miljöfarliga sopor är bannlysta.

Ändå återfinns både fåtöljer, fisknät, plastsäckar med olika innehåll och skumgummimadrasser i en hel del brasor runt om i våra kommuner.

- Vi har till och med varit ute och tittat på en kase i Näsviken där något trott att man ska kunna elda upp ett plåttak, säger Lennart Juhlin, räddningschef vid Norrhälsinge miljökontor.

Så snart någon har gjort en anmälan om att en kase innehåller annat än det tillåtna åker räddningstjänsten och någon från Norrhälsinge miljökontor ut för en inspektion. Sedan ser de till att prata med den som ansvarar för kasen så att inget miljöfarligt ska brännas.

Men kommunen har ingen möjlighet att kontrollera alla brasor, det gör att en del miljöfarligt ändå kommer att brännas under valborg.

Mer läsning

Annons