Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många brister inom missbruksvården

Socialnämnden i Hudiksvall kritiseras av länsstyrelsen, för brister inom vården av missbrukare och beroende. Bristfällig dokumentation får allvarlig kritik, och länsstyrelsen är inte nöjd med hur utredningar och anmälningar hanteras i Hudiksvall.

Annons

Tillsynen genomfördes under två dagar i juni, då länsstyrelsens socialkonsulenter granskade ärenden och intervjuade politiker och tjänstemän. Bland de områden som kritiseras finns avsaknad av riktlinjer för hur man hanterar anmälningar som inte leder till utredningar. Barnens bästa uppmärksammas inte heller, vid förhandsbedömningen av anmälningar. Dokumentationen är i många avseenden bristfällig, handläggning och dokumentation inom missbruksvården följs inte upp, och utvärderas inte.

Handläggningstiderna är långa, klienter blir inte informerade om rätten att överklaga beslut, samt hur och till vem man överklagar. Ansökningar om insatser har blivit dåligt utredda, eller inte utredda alls, och brist på riktlinjer minskar klienternas valmöjligheter, skriver länsstyrelsen. Det finns brister i medbestämmande och delaktighet, och barnens bästa uppmärksammas inte i arbetet.

Mer läsning

Annons