Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många arbetsplatsolyckor i skogen

/
  • Emil Asplund hjälper till med projektet Säker skog. Han går på skogsbruksgymnasiet i Ljusdal och där lägger man stor vikt vid säkerheten.

Skogen är en av de farligaste arbetsplatserna över huvud taget. Många olyckor beror på bristfällig utbildning och utrustning. Projektet Säker skog vill ändra på det och skapa en säkrare arbetsmiljö för skogsägarna.

Annons

Under de senaste åren har ungefär 10 personer årligen omkommit i samband med skogsarbete, dessutom inträffar otaliga mer eller mindre allvarliga olyckor.

– Stormen Gudrun gjorde att man fick upp ögonen för det här. Det är extra farligt när man håller på med vindfällor, säger Per-Anders Hansson, som arbetar med projektet Säker skog.

Allra vanligast är olyckor inom privat skogsbruk, man kan exempelvis skada sig med motorsågen eller få ett träd över sig. I dag är det få anställda skogsarbetare som arbetar med motorsåg, därför är det oftast de självverksamma skogsägarna som drabbas. Enligt Per-Anders Hansson beror det dels på dålig utbildning och dels på fel utrustning. Skyddskläder borde vara ett måste för alla skogsägare och till det räknas bland annat byxor med godkända sågskydd, skyddskor och hjälm med hörselskydd.

Målet med den landsomfattande kampanjen är att öka säkerheten i skogen. Bara i Hälsingland hoppas man nå ut till omkring 700 skogsägare.

Mer läsning

Annons