Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man skadades av lut - nu stäms arbetsgivaren

/

– Utredningen om olyckan har tagit oförsvarligt lång tid, säger Leif Öhman från Enånger.
För efter ett och ett halvt år sedan skadades han i en allvarlig arbetsplatsolycka. Nu stäms han förre arbetsgivare.

Annons

Leif Öhman, Enånger, skadades av grönlut vid en arbetsplatsolycka för ett och ett halvt år sedan i Vallvik Söderhamn. Arbetsmiljöverket har lämnat in en stämningsansökan och yrkar på ansvar för miljöbrott. Arbetsgivaren Sten Olofssons Åkeri AB åläggs att betala 400000 i företagsbot för brott mot arbetsmiljölagen.

Nu blir det rättegång om företagsboten vid Hudiksvalls tingsrätt. Samtidigt behandlas Leif Öhmans yrkande för ansvar och skadeståndkrav hos bolaget.

Leif Öhman skadades när han fick grönlut på sig i en arbetsplatsolycka september 2008. Han var inte aktivt arbetssökande innan olyckan och därför sänktes hans sjukpenninggrundande inkomst till noll. Han var inte heller berättigad till a-kassa eftersom han inte var medlem.

15 september 2008 arbetade Leif Öhman sin första dag för entreprenören Sten Olofsson åkeri. Han skulle sanera en tank som innehöll grönlut på Vallviks bruk i Söderhamn när olyckan inträffade. Leif Öhman fick luten på sig och fördes till sjukhus med frätskador från knät och nedåt på ena benet. Han vårdades en månad på sjukhus.

Arbetsmiljöverket lämnade in en åtalsanmälan och nu är förundersökningen klar och rättegången väntar.

I förundersökningen står det bland annat: "Om Sten Olofssons Åkeri AB följt arbetsmiljölagens krav och Öhman hade erhållit tillräcklig skyddsutrustning och om han erhållit tillräcklig information om hur han skulle få bort frätande lut från kroppen hade med största sannolikhet inte Öhman skadats."

Hur mår du nu ett och ett halvt år efter olyckan?

– Fysiskt har jag svårt att hoppa in och ut ur lastbilar. Jag har värk hela tiden. Jag mår psykiskt dåligt av allt som hänt. Det har varit en stor belastning på mig och min familj. Jag tycker att utredningen kunde ha gått snabbare. När man slår sin granne blir det rättegång bara efter någon vecka, men det här har tagit över ett år, säger Leif Öhman. Det är oförsvarligt.

Sten Olofsson på Sten Olofssons Åkeri AB i Delsbo har precis fått ta del av åtalet, men han vill inte kommentera det.

Mer läsning

Annons