Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten anklagas för "budgettekniskt hokuspokus"

/
  • Stefan Bäckström (C) försvarade budgeten.– Visst är det ett tufft läge, oerhört tufft. Men nu har vi den budget vi har i lok, då får vi göra något bra av det.
  • Oppositionsråd Daniel Pettersson (V) anklagade majoriteten för

Oppositionen i Hudiksvall anklagar majoriteten för att ta från de mjuka verksamheterna som skola och omsorg och ge till de hårda. Även facken kritiserar budgeten.

Annons

Det blev en lång och delvis hård debatt när Hudiksvalls kommuns budget för 2013 diskuterades i kommunfullmäktige på måndagen.

Oppositionen anklagade majoriteten för att inte ha full koll på ekonomin och de hävdade att majoriteten i praktiken omfördelar pengarna från de mjuka verksamheterna till de hårda, men att de försöker dölja det i budgeten.

– Den är inte riktigt rak, när jag tittar på det tycker jag att man medvetet blåser upp siffrorna på sista raden. Budgeten innehåller faktiskt kraftiga nedskärningar. Det är budgettekniskt hokuspokus, sade oppositionsråd Daniel Pettersson (V).

Enligt honom innebär siffrorna att det fram till 2016 ska plockas bort 76 miljoner, utan en konsekvensanalys.

Håkan Rönström (M) menade att oppositionens beskrivning inte stämmer och att det inte sker någon sådan överföring.

Elisabeth Swedman (V) ansåg att majoriteten försämrar kvalitén i skolan när man varslar 60 tjänster inom lärande- och kulturförvaltningen.

– Ni har ingen aning om vilken vrede det finns bland personal i verksamheterna.

Missnöjet verkar finnas bland flera personalgrupper. På morgonen hade budgetförslaget presenterats för företrädare för båda lärarförbunden, Vårdförbundet, Kommunal och Vision. Inget fackförbund stödjer majoritetens budgetförslag. Kommunal kräver bland annat risk- och konsekvensbeskrivningar, Vision är kritisk till hur man har beräknat lönekostnaderna och Lärarförbundet har redan tidigare påpekat att förslaget innehåller alltför många negativa konsekvenser för att kunna godkännas.

Stefan Bäckström (C) försvarade budgeten.

– Många pratar om skolan här, jag hoppas ni har noterat att resultaten i skolan blivit ganska bra, sade han och fortsatte:

– Visst är det ett tufft läge, oerhört tufft. Men nu har vi den budget vi har i lok, då får vi göra något bra av det.

Till slut klubbades majoritetens budget, men S och V reserverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons