Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösning på p-problemet utreds

/
  • En analys av parkeringsproblemen på Hudiksvalls sjukhus och möjliga lösningar ska läggas fram om en månad. Bland annat kommer en kalkyl för parkeringshus ställas mot en kalkyl med högre taxa.

Parkeringsproblemen på sjukhuset ska lösas, antingen genom högre avgifter eller genom fler platser. Nu jobbar landstingets fastighetsavdelning med en analys som ska lämnas till landstingsdirektören om en månad.

Annons

Karusellen med bilar som snurrar på en överfylld sjukhusparkering börjar när vädret slår om.

– Nu när det är sämre väder så börjar den här cirkusen igen. Nu har vi bestämt oss för att det inte går att hålla på med det här år efter år. Nu sätter vi ner foten, säger Leif Lindstrand, förvaltningschef på X-fastigheter.

Han har fått i uppdrag att se över parkeringssituationen. En analys med möjliga lösningar ska läggas på landstingsdirektören Svante Lönnbarks bord om en månad, och då ska också lösningarnas kostnader redovisas.

Leif Lindstrand säger att det i dag finns 400 parkeringsplatser i Hudiksvall. Där ska både personalens bilar, tjänstebilar och besökares bilar rymmas.

– Alla tycker inte att lösningen är fler parkeringsplatser. Det kan vara att för många åker bil och för få åker kollektivt, säger Leif Lindstrand. Jag moraliserar inte, det finns två synsätt. Vi undersöker möjligheten att ta betalt av personalen. I dag parkerar de gratis. Det skulle kunna leda till att de som inte tycker att det är värt att betala vad det kostar kommer att sluta parkera.

En annan lösning är att chockhöja parkeringsavgiften för alla. Effekten förväntas bli liknande. Att på något sätt märka ut de som verkligen ska besöka sjukhuset, är däremot inte rätt väg att gå, tror Leif Lindstrand.

En lösning med fler parkeringsplatser måste ske genom att bygga ett parkeringshus, eftersom det inte finns markytor nog. Idén har varit på gång tidigare, men strandat på kostnaden. Lösningen parkeringshus kommer trots det att finnas med i analysen.

Mer läsning

Annons