Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönnbark ber läkare om ursäkt

/

Landstingsdirektör Svante Lönnbark ber en Hudiksvallsläkare om ursäkt, sedan ett utkast till JO-svar nådde massmedia innan svaret var klart.

Annons

Lönnbarks ursäkt riktar sig till Hudiksvallsläkaren Vincent Ugarph och hans fackliga organisation sedan ett svarsförslag till JO skickades ut till massmedia fast det inte var färdigformulerat. JO-brevet har ändrats till en del och har godkänts i den nya formuleringen av landstingsstyrelsen.

Bakgrunden är att Landstinget har haft en brevväxling med JO sedan läkaren Vincent Ugarph anmälde landstinget förra våren. Läkaren hävdade att arbetsgivaren genom ett PM försökte kväva medarbetarnas yttrandefrihet i samband med att den strategiska planen med alla nedläggningsförslag presenterades.

– I det aktuella fallet med landstingsstyrelsens svar på Vincent Ugarphs JO-anmälan skickades tyvärr förslaget till svar även till massmedia trots att det då bara var ett informationsärende. Jag är den förste att beklaga detta och jag ber de inblandade om ursäkt för denna hanteringsmiss, svarar Svante Lönnbark i ett brev till kirurgens verksamhetschef, Hudiksvallsläkaren och Gästrike Hälsinge läkarförening.

I det slutliga remissvaret till Justitieombudsmannen konstaterar landstingsstyrelsen att läkarens beskrivning av verksamhetschefens uttalande stämmer i sak. Landstinget menar ändå att det är en chefs skyldighet att reagera då medarbetare uppträder olämpligt på arbetsplatsen och att det i det här fallet har funnits fog för tillsägelserna.

HT har kontaktat Vincent Ugarph, men han vill inte kommentera landstingsstyrelsens remissvar till JO eller ursäkten från landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Mer läsning

Annons