Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt klimatarbete ska påbörjas

Konsekvenserna av ett förändrat klimat ska analyseras ur ett Hudiksvallsperspektiv. Kommunens miljögrupp har kallats till ett första möte för att påbörja arbetet med detta i början av februari.

Annons

Till en början ska kommunens miljögrupp se över vilket arbete som redan har gjorts av andra aktörer, för att vid ett senare skede ta fram ett konkret åtgärdsförslag som ska presenteras inför kommunstyrelsen.

- Vi ligger ganska bra till. Vi har exempelvis inga älvar som kan svämma över, som Ljusnan. Men vi har ju andra vattendrag och åsystem, och det kan bli nog så besvärligt om det skulle bli översvämningar där, säger kommunalrådet Majvor Westberg Jönsson (S), som är ordförande i gruppen.

Att Hudiksvalls kommun ligger vid havet är också en riskfaktor. Enligt SMHI:s prognoser från 2009, så kan nämligen havsnivåerna stiga ytterligare några decimeter mer än vad som tidigare har beräknats. Fyllda havsbassänger kan medföra saltvatteninträngning i vattentäkter i kustnära områden. För att säkra en god vattenförsörjning i kommunen bör därför vattentäkterna i Hudiksvall och Nordanstig skyddas, enligt en skrivelse från Norrhälsinge miljökontor.

- Vi ska undersöka om det finns något vi kan göra i förebyggande syfte, innan något händer i Hudiksvall. Och det gäller att upplysa människor som bor i områden som kan bli utsatta så att de är förberedda, säger Majvor Westberg Jönsson.

Förutom Majvor Westberg Jönsson ingår Bente Sandström (S), ordförande i Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd; Uno Jonsson (S), ordförande i tekniska nämnden; Göte Bohman (Mp) som företrädare för de gröna, samt oppositionsrådet Stefan Bäckström (C) i miljögruppen. Kommunekolog Åsa Terrent bistår dem som tjänsteman.

Mer läsning

Annons