Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala filialer extra öppna

/
  • De tog en paus från fotbollen för att titta om det kommit in något nytt. När Leon Ekengren, Nilaz Nordin och Max Ekengren väljer böcker blir det antingen deckare eller fotbollsböcker.
  • – Jag tror att barnen uppskattar att vi har öppet för dem och att det bara är barn som får komma in i biblioteket under öppettiderna, säger hon.
  • En linje i golvet visar att bara barn är tillåtna i biblioteket under de speciella öppettiderna.

De senaste åren har många biblioteksfilialer tvingats stänga i Sverige. Men i Hudiksvalls kommun blir biblioteksfilialerna allt mer tillgängliga.

Annons

– Jag kom hit för att se om det kommit in något nytt. Nyligen lånade jag en bok om parkour, säger Nilaz Nordin.

Parkour är en träningsform där man tar sig över hinder med kroppen, men helst spelar Nilaz Nordin, Leon och Max Ekengren fotboll. Under en paus besöker de biblioteket på jakt efter nya titlar.

Bjuråkers bibliotek har under sommaren haft specialöppet för skolbarn under totalt fyra tillfällen i juni och augusti. Under sommarens extra öppettider är det föräldrafritt, en linje några meter in i lokalen drar gränsen. Satsningen heter "Sommarboken" och ska uppmuntra barn till kravlöst läsande.

– Vi vill ge en möjlighet för barn att läsa och prata med varandra om vad de läser, säger Lena Andersson, bibliotekarie på Bjuråkers bibliotek.

Mellan 2010 och 2014 lades 91 biblioteksfilialer ned i Sverige. Hudiksvalls stadsbibliotek har haft öppet ungefär lika många timmar de senaste åren. Men filialerna i Iggesund, Enånger, Delsbo, Sörforsa, Näsviken och Bjuråker har ökat sitt öppethållande med tolv timmar. Besöken på kommunens alla bibliotek har också ökat, från 178 000 till 212 000. Det innebär att varje kommuninvånare i snitt besökt biblioteken en gång mer per år.

I Friggesund är det vanligtvis skolbibliotek under somrarna, men det är inte alltid öppet eftersom bibliotekarierna har många andra uppgifter de måste sköta.

– Under våren kände jag att jag ville arrangera någonting under sommaren. Då blev det att vi har öppet, men i mindre skala. Det blir som en bonus för barnen, säger Lena Andersson.

– Egentligen skulle vi spela fotboll, vi älskar fotboll. Alla vi spelar i Delsbo IF, de kallar oss farliga trean, säger Max Ekengren.

– Men så tänkte vi gå hit och titta lite. Jag har inte varit här på hela sommaren, säger Leon Ekengren.

Mer läsning

Annons