Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-förbunden kräver högre lön

Medlemmarna ska ha 620 kronor mer i lön varje månad. Det anser LO-förbunden, som ställer gemensamma krav på löneökningar.

Annons

Alla heltidsanställda som är organiserade inom de 14 fackförbunden ska ha 620 kronor, eller lägst 2,6 procent, mer i lön varje månad. Det kräver LO i ett ettårigt avtal i avtalsrörelsen för 2010.

Reaktionerna har inte låtit sig vänta. Svensk näringsliv anser att lönekravet är "djupt oroande". Lönerna ska anpassas efter verkligheten, anser Svensk näringsliv, som vill se noll procent i centrala löneökningar nästa år.

- Man kan inte alltid använda de ekonomiska tiderna som motiv till att inte höja lönerna. Man har gjort stora neddragningar men nu är industrin på väg upp igen. Då är det rimligt att de som arbetar också får ut något av det, säger Barry Gustavsson, ombudsman för IF metall i Hälsingland.

I en gemensam kommentar skriver arbetsgivarna inom industrin att löneökningar på 2,6 procent vore direkt skadliga för konkurrenskraften.

- Det är direkt felaktigt. Däremot vore det skadligt för landet ekonomiskt om vi inte tog ut högre löner. Då sänker vi efterfrågan och det skulle ge ännu svårare konsekvenser för jobben, säger Carina Magnusson-Fernlund, kassör på Pappers avdelning 15 i Iggesund.

Mer läsning

Annons