Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus tändes mot våldet

/
  • Lena Ekenstedt, Gunilla Åhlénius, Charlotte Klötz, Gunilla Von Wachenfeldt, Carina Rådström och Anders Broberg var med och arrangerade projektdagen.

Mäns våld mot kvinnor är känt. Nu sätts också fokus på mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättning. Ett problem med många bottnar.

Annons

Kvinnojouren Vändpunkten i Hudiksvall och Nordanstig genomförde på onsdagskvällen en manifestation tillsammans med representanter för Synskadades riksförbund.

Manifestationen genomfördes med anledning av att det på onsdagen var FN:s internationella kvinnofridsdag.

I mörkret hade facklor och marschaller tänts för att påminna om alla nya fall där kvinnor i kommunerna kontaktat Kvinnojouren. 85 ljuspunkter lyste upp i pergolan intill Lillfjärden i Hudiksvall medan regnet öste ner.

– Man tänker på att det är ruggigt och regnigt ute i dag, men kvinnor utsätts oftast för våld i hemmen. När andra tycker att det är skönt att komma hem, så finns skräcken kvar för många, konstaterade ordförande Charlotte Klötz.

Under dagen hölls en seminariedag i Folkets Hus där förre riksdagsledamoten och diplomaten Margareta Winberg ledde en paneldiskussion.

Den handlade om mäns våld mot kvinnor med funktionsnedsättningar.

– De har ett dubbelt problem. Kvinnor med funktionsnedsättningar har generellt svårare att be om hjälp eftersom de ofta är beroende av förövaren, konstaterar Gunilla Von Wachenfeldt, engagerad jurist

Seminariedagen ingick i projektet Att "se" varandra, som är finansierat av Allmänna arvsfonden.

Mer läsning

Annons