Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsviktig livräddning

/
  • Montören Leif Granlund från Bollnäs arbetar som säkerhetsinstruktör i både Dalarna och Gävleborg.

Snålblåst och ett och annat hagelkorn sveper in ett tiotal elmontörer vid ställverket i Näsviken.

Annons

Ondagens övning är årligen återkommande för Fortums montörer, och den är viktig. Även om olyckorna bland montörer är sällsynta, kan de vara dödliga.

– Det första du gör är att säkra att det ligger någon ström på, då får man koppla från, så att ingen fler skadas. Sedan gäller det att få ner personen så snabbt som möjligt, för livräddning, säger Jörgen Halvarsson, från Färila.

Montörerna jobbar alltid minst två och två, ifall något skulle hända.

Säkerhetsinstruktören Leif Granlund ger instruktioner till Claes Zetterlund från Vallsta, som är uppe i stolpen. Dockan hänger tungt och slappt i livlinan, som är av samma typ som bergsklättrare använder. Claes Zetterund har innan fäst fast livlinan och frikopplat kroppen från den säkerhetslina som hittills hållit fast den vid stolpen. Decimeter för decimeter hasar kroppen ner, genom att montören flyttar på prusikknuten, knopen som låser livlinan. Montören stegar sig ner.

– Hur mycket väger dockan? frågar Jörgen Halvarsson.

– Det är väl bortåt 90 kilo, så mycket som en genomsnittlig montör, säger Leif Granlund.

Övningen sker på tre meters höjd, montörerna befinner sig ofta betydligt högre upp när de arbetar.

– Det gäller att man lär sig rutinerna så man kan handla instinktivt, man har nog rätt hög puls om man ska upp och rädda en kamrat som blivit hängande, säger Leif Granlund.

Nere på marken ska personen placeras sittande. Kläder och utrustning ska inte lossas på. En person som hängt länge i sin livlina kan ha fått blodådror stasade så att det samlas slagprodukter i blodet. Det finns då risk för blodproppar.

– Det går ganska bra om man har rätt grejer, det är bra att vi får öva det här ifall något händer, säger montören Claes Zetterlund.

– Vi instruktörer har fått öva på varandra, och det kan jag säga, det gör jätteont att bli nertagen, säger Leif Granlund.

Mer läsning

Annons