Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten världspremiär för symfoniskt verk i Hudiksvall

/
  • I frack dirigerade David Gay-Perret, 21, sin första orkester under söndagen.
  • Den lilla symfoniorkestern spelade tre av de verk som ingår i symfonin Chroniques de l'Autre Monde:
Révélations, Adieu och Epilogue.

I flera år har David Gay-Perret drömt om att göra musik för stora orkestrar. I söndags gjorde han debut som dirigent för 11 symfoniker i Hudiksvall.

Annons

Bakom sin dator har David Gay-Perret, 21, från Frankrike skrivit musik och komponerat egna låtar. I söndags uppfyllde han sin dröm, att få höra sin egen musik i verkligheten av en symfoniorkester. Hudiksvalls minisymfoniorkester hade konsert i Missionskyrkan för ett 30-tal personer.

– Det är en speciell känsla att stå här och lyssna på musiken i verkligheten. Annat än att sitta hemma framför datorn och lyssna på digital musik, säger han.

Orkestern startade David Gay-Perret i februari med bästa kompisen Per Bylund. De lärde känna varandra när de deltog i ett utbytesprojekt för snart fyra år sedan mellan David Gay-Perrets skola i Annecy i Frankrike och Bromangymnasiet i Hudiksvall, och har hållit kontakten sedan dess. Musikerna fick de genom annonsering på kulturskolan. Efter en lyckad söndagskonsert avslutas projektet, för den här gången.

– Jag har fått lära mig otroligt mycket av alla i orkestern. De har gett mig feedback på hur en dirigent och en kompositör ska vara, säger David Gay-Perret, som just nu läser logistik vid Högskolan i Gävle.

David hämtar influenser från film- och musikvärlden när han komponerar sina låtar.

– Jag komponerar musik för att få människor att drömma, säger David Gay-Perret.

Nu siktar han på att större symfoniorkestrar ska börja spela hans musik. Då vill han inte dirigera, utan bara lyssna.

Mer läsning

Annons