Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liten chans till björnjakt

/

För andra året i rad blir det gemensamhetsjakt på björn i Forsa. Chanserna att man ska skjuta någon björn är dock små.

Annons

Karl-Erik Wahlström är ordförande i Forsas viltvårdsområde och den som är ansvarig för gemensamhetsjakten på Björn.

– Efter ett antal skadskjutningar av björn för några år sedan kände vi att det var viktigt att de som jagade björn vet vad de gör. Sedan förra året kräver också Holmen skog att alla som ska jaga björn har ett så kallat björnpass. Det får man genom ett skjutprov som vi gör i mitten av augusti.

I år får 35 björnar skjutas i Gävleborg län, vilket kan jämföras med det län i landet där det är störst chans att träffa på björn, Jämtland, där hela 70 björnar får skjutas. Enligt Karl-Erik Wahlström är det dock inte särskilt troligt att de björnar som kommer att skjutas i år återfinns i Hudiksvallstrakten.

– Just nu är stammen liten här i trakten. Kanske att någon enstaka björn rapporteras på våren, men de flesta finns under jaktsäsong runt Ljusdal och Ovanåker.

– Det är mindre att träffa på på en björn och om man skulle skadeskjuta den är det väldigt viktigt att både hund och människa i eftersöksekipaget har bra nerver. Sen måste man vara kall innan man skjuter – du får till exempel inte skjuta en björnhona med ungar, de är totalt fredade.

Mer läsning

Annons