Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lite vatten i Lillfjärden

/

I sommar grävdes sjötröskeln ut i Lillfjärden för att sänka vattenståndet. Detta efter larm om översvämning i villor. Nu har strandlinjen sjunkit, och det låga vattenståndet bildar nya öar.

Annons

– Det är ju delade meningar om vattenståndet i Lillfjärden, och det finns många intressenter: fiskeprojektet, parken, gatuavdelning och vi på vår avdelning, konstaterar Lars-Anders Wiberg vid kommunens vatten- och avloppsavdelning.

Innan sjötröskeln mot kanalen byggdes fanns en dammlucka där vattenståndet i Lillfjärden kunde regleras.

– Tidigare var det möjligt att lägga ned dammluckan höst och vår, och då var Lillfjärden beredd på att ta emot större vattenmängder, förklarar Lars-Anders Wiberg.

Sjötröskeln byggdes för fiskvandringens skull, men försvårar alltså snabba insatser när nederbörden vållar besvär. När de stora regnen kom i juli steg vattenståndet hastigt, och det blev en akututryckning för att gräva ut mot kanalen.

– Kommer det mycket vatten från himlen, från Hornån och från dagvattennäten, då blir det problem. Nu har den senare delen av sommaren varit ganska snäll i regnhänseende, så det har ju gått bra. Personligen tycker jag att vattennivån ser ganska bra ut just nu, säger Lars-Anders Wiberg.

I fjol gjorde kommunen en större muddringsinsats, för att rensa undan eventuella hinder för dagvattenutflödet i Lillfjärden.

– Men översvämningarna i närheten har fortsatt. Enligt de boende som har drabbats, har det pågått de två senaste åren. Nu i höst ska vi spola rent i dagvattenkulvertarna närmast Lillfjärden, och så får vi se om det hjälper, säger Lars-Anders Wiberg.

Hur det ska bli på längre sikt med sjötröskelns utformning och Lillfjärdens vattenstånd får alla intressenter försöka resonera sig fram till, framhåller Lars-Anders Wiberg.

– Det ska vi göra nu snart. Så att alla parter är med på tåget.

Mer läsning

Annons