Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linet som ingång till berättande

Med avstamp i linets historia började eleverna få fantisera ihop sina egna berättelser.

Annons

Sjätteklassarna från Njutångers skola lyssnar fascinerat på Helena Brusell när hon berättar en historia om spöket tiden och arbetarna på ett repslageri. De sitter i ett nedsläckt rum i källaren på Hälsinglands museum, bara några små spotlighters kastar ett svagt ljus på väggarna. Eleverna får fundera på vad som egentligen är sant i historien. Mest funderar de på om spöket som det berättats om syns på den gamla svartvita bilden som Helena Brusell visar.

Läs mer: Hundratals elever ska skapa i skolan

– Jag vill sätta berättande i fokus och hoppas att eleverna själva vill utveckla sitt berättande, säger Helena Brusell.

I årets skapande skola i Hudiksvalls kommun får eleverna besöka Hälsinglands museum. Eleverna börjar med att titta på en utställning om textilens betydelse i Hälsingland. Den handlar bland annat om linets historia, om hantverk, industri och världshandel. Utställningen innehåller flera spännande detaljer som eleverna kan ta vidare i sitt eget skapande.

Läs mer: Kulturprojekt för skolelever

Under hösten och våren arbetar elever från kommunen med skapande genom bland annat drama, berättande och skrivande.

– Det har varit jätte roligt att få lära sig mer om linet och om hur det var här förr i tiden, säger Emma Danielsson som går i sjätte klass på Njutångers skola.

– Vi lärare kommer att prata ihop oss och se hur vi kommer jobba vidare med det här i undervisningen, säger Sara Jonasson som arbetar som lärare.

Skapande skola är ett initiativ som finansieras genom medel från Statens kulturråd. Hudiksvalls kommun har genomfört projekt varje år sedan starten 2008.

Läs mer: Skapande elever på Ersk Mats

Mer läsning