Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lilla stadsträdgården – en grön oas för stadsbor som vill odla

/

Som en liten oas i stadsmiljön, står den där, Hudiksvalls Stadsodlares lilla stadsträdgård, i hörnet av Fredens kulles stora tomt, intill Lillfjärdens promenadstråk. Det är fjärde säsongen för ett gäng odlare som vill kunna odla grönsaker, även om de bor mitt i stan.

Annons

Här finns kryddväxter, bärbuskar och blommor, blandat med morötter och andra grönsaker. Odlingslådorna står i solfjädersform som strålar ut från mittpunkten, ett stort bord i form av en gammal kabeltrumma. Det hela har sin grund i Hudiksvalls omställningsrörelse, som läste på om så kallade "transition towns", där en del av rörelsen består i idén att stadsparkerna skulle kunna husera grönsaksodlingar.

– Vi måste göra något, kände vi, berättar Eva Bovin, ordförande i föreningen Hudiksvalls stadsodlare, som bildades för några år sen.

Se också: Så planerar du din miniträdgård: "Tänk på vilka funktioner du behöver"

Föreningen gick till kommunen och bad om hjälp att hitta lämplig mark, och gräsmattan vid äldreboendet Fredens kulle valdes ut.

– Tanken är också att det här ska bidra till social gemenskap, att de äldre ska kunna komma hit och titta och sitta här i grönskan och dricka kaffe. Vi hoppas på mer samarbete framöver. Det ska vara snyggt och fint, som en liten park, säger Eva.

Föreningen är en liten sådan, nio personer är aktiva odlare. Alla har sina egna lådor som man själv är ansvarig för, det kan vara allt från en låda till flera stycken. Den enda sysslan som delas är gräsklippningen mellan lådorna.

– Ambitionen är att vi ska ses en gång i veckan, på onsdagar, men det blir inte alltid så. Vi har väldigt lite press på varandra, det funkar inte om det ska kännas som ett måste. Man får komma hit och sköta om sin låda när man kan, även om det förstås är trevligt om vi är här samtidigt ibland.

Se även: Ekologisk balkongodling: "Du kan odla vad som helst"

Medlemmarna är främst pensionärer – de yngre som var med från början hann inte riktigt, berättar Eva.

– Men vi vill gärna bli fler, och även ha yngre medlemmar. Det är ju ett bra alternativ, att kunna odla så här, enkelt, mitt i stan, och med en låg hyra. Vi delar på 400 kvadratmeter här och det finns plats för fler lådor.

Föreningens förhoppning är att växa organiskt.

– Det här är ju en så himla bra idé! Jag hoppas att vi växer både här och på andra ställen. Det är ju faktiskt fullständigt genialiskt. Vi ser en framtid i det, och hoppas att utvidga och att även barnfamiljer ser tjusningen i det här. Kommunen har mer mark på andra ställen om vi skulle behöva.

Och så fortsätter Eva att klippa gräset med handjagare, runt sina odlingslådor där det mest finns bärbuskar, enligt barnbarnens önskemål. Det är lätt att se att hon trivs.

Mer läsning

Annons