Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande diskussion om hemsjukvård

Patienterna har fått en tryggare och mer sammanhängande vård sedan kommunerna tog över hemsjukvården från Region Gävleborg.

Annons

– Vi tycker att det har varit väldigt bra för kunderna. Vi har väldigt kompetent personal inom hemsjukvården, säger Inger Myrsten, verksamhetschef för äldreomsorgen i Hudiksvall.

Utredningen som har gjorts visar att vården har blivit mer sammanhängande och patienterna träffar samma personal. Undersökningen visar också att det finns en osäkerhet kring ansvarsfördelning mellan hälsocentraler och kommunal hemsjukvård. Det är ofta oklart vem som tar ansvar för utskrivna patienter från sjukhusen och vem som ska få tillgång till hemsjukvård. Flera av verksamheterna efterfrågar därför en tydlighet i vad som gäller.

Läs mer: Dyrare hemsjukvård när kommunen tar över

– Det har funnits en del gränsdragningsdiskussioner, men jag upplever att vi har rett ut de flesta frågetecknen. Men vi måste hela tiden ha en pågående diskussion, säger Inger Myrsten.

Inger Myrsten anser att bekymret sedan kommunen tog över ansvaret över hemsjukvården har varit att få ihop ekonomin.

Läs mer: Hemsjukvärden blev en dyr affär

– Vi upplever att vi inte har tillräckligt med resurser. Det var inte tillräckligt mycket pengar som växlades över till oss när vi tog över. Och efter det har det även tillkommit nya kunder. Det gör att vi inte får ihop ekonomin, men vi har ännu inte fått till någon lösning för det, säger Inger Myrsten.

Det var för ungefär två år sedan som kommunerna tog över ansvaret för hemsjukvården från dåvarande Landstinget Gävleborg.

– Vi måste jobba vidare med att behålla kvalitén i hemsjukvården, säger Inger Myrsten.

Läs också: Bedömningsbil ska säkra vården i glesbygden

Mer läsning

Annons