Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lekplatser för Dellenöring har blivit förstörda

Ett utsläpp från ett lantbruk i närheten av Dalaån har lett till att delar av ån slammats igen.

Annons

– Vi ser allvarligt på det här. Lantbruket har stoppat utsläppet till ån nu, men det är stora mängder som runnit ut i ån, säger Staffan Ivarsson som är miljöinspektör på miljökontoret i Hudiksvall.

Det har läckt från en ensilageförvaring hos ett lantbruk i Hedvigsfors. Ensilage har förvarats i en silo och därifrån har det blivit ett läckage. Ett dike som rensades ungefär 1-2 veckor innan läckaget upptäcktes ledde vattnet ned till ån.

– Det är olyckligt att det har skett. Problemet har åtgärdats och vi kommer se till att det inte sker igen, säger Anders Svässar som driver lantbruket.

Vattnet som har runnit ned i Dalaån från ensilaget är väldigt näringsrikt och det i sin tur har lett till övergödning i ån. Ett område på ungefär 1,5 kilometer nedströms lantbruket har påverkats.

– Slemmet sätter sig på alla stenar och växter. Och djuren kan inte leva på samma sätt som tidigare, säger Staffan Ivarsson.

Hudiksvalls kommun har tillsammans med fiskevårdsföreningen restaurerat flera lekplatser för Dellenöringen i området kring Svågan. Under september och oktober vandrar öringen upp i åarna för att leka, men i år kommer det inte gå på en stor sträcka av Dalaån.

LÄS MER: Bottenjobb ger toppenlek för öringen

– Just det här området tillhör ett av våra bästa föryngringsområden. Men i år kommer det inte bli någon lek där, säger Börje Karlsson, ordförande i Bjuråker Norrbo fiskevårdsförening.

LÄS MER: Här hittar du fiskeplatserna i Hälsingland

I år kommer inget att göras för att åtgärda igenslamningen i ån. Leken för fisken har redan börjat, och förhoppningen är att en del av slammet ska försvinna i samband med vårfloden.

– Vi avvaktar utredningen för att se vad det är för ämnen som har släppts ut. Sen får vi titta på vilka åtgärder vi kan göra, säger Börje Karlsson.

Miljökontoret har lämnat in en anmälan till polisen om misstänkt miljöbrott.

LÄS MER: Många miljöbrott förblir olösta

Mer läsning

Annons