Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Skogsbrukare ville lära sig om kvalitetsproduktion

/
  • Bygdegården i Delsbo blev fullsatt med intresserade skogsägare som ville lära mera om kvalitetsproduktion. Foto: Sven Bergström.
  • Lars LInde, ordförande för Mellanskog i nordöstra Hälsingland i samtal med kvällens initiativtagare Lars Rolfhamre från Mellanskog Ljusdal. Foto: Sven Bergström.
  • Jägmästaren och forskaren Christer Karlsson från Lantbruksuniversitets försöksstation Siljansfors i Mora talade sakkunnigt om kvalitetsproduktion av Hälsingefura vid skogskvällen i Delsbo. Foto: Sven Bergström.

Intresset för att kvalitetsproduktion av hälsingefura är stort bland skogsägarna i norra och västra Hälsingland. Det stod klart när Mellanskog i veckan bjöd in till en föreläsning i Delsbo bygdegård på just detta tema.

Annons

Extra stolar fick bäras in så att till sist 130 intresserade skogsägare kunde beredas plats för att lyssna till jägmästaren Christer Karlsson från Lantbruksuniversitetets försöksstation Siljansfors i Mora.

Och det blev en högintressant kväll som gav många impulser till kvalitetstänkande från frö till färdigt träd. Och det var just hur man bereder väg för ny skog efter en avverkning som kom att dominera mycket av kvällen.

– Det är viktigt med ett bra frö och en riklig uppkomst av plantor för att lägga grunden till ett bra bestånd betonade Christer Karlsson. Att lämna fröträdsställning och markbereda på hösten tre år efter avverkning är nog det bästa sättet att säkerställa en bra föryngring. Efter tre-fyra år producerar fröträden mycket fler kottar och rikligt med frön av hög kvalitet. Och med en färsk markberedning får man ofta 30-40.000 plantor/hektar att gro, vilket blir en bra grund för ett tätt och kvalitetsdanande bestånd, framhöll Karlsson.

De många närvarande skogsbrukarna lyssnade andäktigt och ingen tycktes ha några invändningar mot den sakkunnige föreläsaren. Däremot kom så småningom många intresserade frågor om detaljer i föryngringsarbetet.

Karlsson redogjorde också för hur arbetet bedrivs i försöksparker runt om i landet för att studera hur produktion och miljöhänsyn kan förenas på bästa sätt.

– Hälsingland har goda förutsättningar att få fram virke av hög kvalitet. Men då gäller att man efter en lyckosam föryngring fortsätter sköta sina bestånd med röjning, gärna två eller tre gånger, stamkvistning av huvudstammars blivande rotstock innan trädet nått 10 cm i brösthöjd, gallring två-tre gånger och gärna också gödsling ett tiotal år före slutavverkning, framhöll Christer Karlsson och underströk hur avgörande viktigt det är med röjning vid rätt tidpunkt.

– Försummelser under de första 10-15 åren kan inte repareras med aldrig så intensiv skötsel senare.

Lars Rolfhamre från Mellanskog i  Ljusdal summerade en mycket lyckad och lärorik kväll när han avtackade Christer Karlsson som belönades med kraftiga applåder.

Sven Bergström Trolin

Det här är en läsartext. Har du också något du vill berätta om? Gå in på helahälsingland.se/skickain/nara, eller skicka ett mejl till lasarmaterial@helahalsingland.se så kan också din artikel bli publicerad på helahälsingland.se och i papperstidningen.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons