Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: PRO-tur med cykeltema

/

Åtta glada PRO:are mötte onsdagen den 13 september upp vid solbryggorna för att genomföra sommarens sista cykeltur, Stadsturen.

Annons

Vi hade beställt vackert väder och för en gångs skull denna sommar kunde vi lämna regnkläderna hemma.

Vi trampade norrut förbi Sandvalla skola och testade sedan den tämligen nya cykelvägen väster om gamla E4, innan vi tog av vid Kjelles. Via Björkberg kom vi ner till cykel- och promenadvägen vid Storfjärden.

Vi hade avtalat möte med stadsarkitekt Christina Englund på Stadsbyggnadskontoret. Christina berättade att det finns en cykelgrupp som ska ta fram tillämpningen av kommunens cykelpolicy. I gruppen ingår bl a folk från trafiksektionen och tekniska kontoret, kommunekologen och strategen för social hållbarhet.

Arbetet med tillämpningen innebär att man ska ta fram prioriterade stråk och hitta strategiska platser för cykelställ/-pumpar. Man ska sprida information om Hudiksvall som cykelstad och påverka invånarnas attityder. Dessutom ska man uppskatta och budgetera för kostnader för åtgärder, samt planera drift och underhåll.

En del konkreta frågor dök upp under samtalet: att cykelvägarna i centrala stan behöver ses över, att skolvägar och trafikmiljön vid skolor är viktiga. Längs strandpromenaden skulle man kunna ha ett skidspår och vid Medskog är det för närvarande inte säkert att cykla.

Cykelfrågor ska lyftas in i kommunens översiktsplanearbete. Fortsättningsvis önskar man få med PRO-cyklister i en referensgrupp. Vi ställde oss positiva till detta och tackade Christina för att hon tagit emot oss och informerat oss om läget på cykelfronten. Som avslutning på säsongens cykelturer intog gruppen en god lunch tillsammans.

Birgitta Larsson, friskvårdare och cyklist

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons