Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Politikerskolan besökte riksdagen

/
  • Politikerskolegruppen från Hudiksvall togs emot i riksdagen på partiledarnivå:     Fr ån vänster på bilden: Caroline Schmidt, Anton Stark, Erika Stenlund, Anette Olsson, Annie Lööf, Sven Bergström Trolin, Bengt Åke Nilsson , Anders W Jonsson, Lena Mikaelsson och William Wåhlberg.
  • – Så här går det till vid debatter och votering i riksdagens plenisal berättar länets riksdagsledamot (c) Anders W Jonsson för politikerskolegruppen från Hudiksvall.

Så blev den av till sist, studieresan till riksdagen för vinterns politikerskola i Hudiksvall, med Centerpartiet och studieförbundet Vuxenskolan. I vintras fick resan ställas in på grund av snöstorm. Men på torsdagen fyllde nyfikna politikerskoleelever en minibuss för en högintressant studiedag i riksdagen.

Annons

Länets c-riksdagsman Anders W Jonsson tog emot och guidade en rundvandring i huset. En höjdpunkt här blev mötet med partiledaren Annie Lööf som tog sig tid att samtala och berätta om sitt nya liv som partiledare och småbarnsförälder. Efter ett halvårs föräldraledighet från partiledarjobbet är hon nu tillbaka för att leda partiet.

Riktigt spännande var det också att innan dagens debatter drog igång, få kliva in i riksdagens "hjärta", plenisalen, där alla debatter och voteringar hålls. De som ville fick till och med pröva att kliva upp i talarstolen. En del föreföll få mersmak och kanske siktar på en riksdagsplats så småningom. Nu fick gruppen nöja sig med att från åhörarläktaren lyssna till dagens frågestund med en handfull ministrar som svarade på ledamöters olika frågor.

Under eftermiddagen gavs gruppen möjlighet att delta i ett minnesseminarium i andrakammarsalen för nyligen bortgångna Karin Söder. Hon var en pionjär på flera områden, bland annat som första kvinnliga partiledare, första kvinnliga utrikesminister, ordförande för Rädda Barnen, ordförande för Selma Lagerlöf-sällskapet m m.

I samband med seminariet utdelades också det första stipendiet till Karin Söders minne. Stipendiet skall gå till den eller de som genom att vara föregångare och förebild verkar i Karin Söders anda. Första pristagaren blev advokaten Elisabeth Massi Fritz för hennes outtröttliga och viktiga kamp för utsatta barn och kvinnor.

– En väldigt intressant, inspirerande och spännande dag summerade en av deltagarna, Anette Olsson, Forsa när studiebesöket summerades under hemresan.

Sven Bergström Trolin

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons