Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Juridik är livet - föreläsning med Claes Borgström i Hudiksvall

/
  • Fanny Hylenius, Karin Persson, Carina Östlin, Julius Hägg, Albin Bladh och Klara Fock samlade runt advokat Claes Borgström
  • Claes Borgström föreläser om maktstrukturer, konst och demokrati.

Ibland kan det vara OK att bryta mot lagen! Det beror helt och hållet på omständigheterna, hävdade brottmålsadvokaten Claes Borgström under sitt föredrag för juridikelever på Bromangymnasiet.

Annons

Claes Borgström var Anna Odells advokat vid rättegången i Stockholms tingsrätt i augusti 2009. Hon stod åtalad för iscensättningen av en psykos på Liljeholmsbron sex månader tidigare. Detta som en del i ett konstprojekt med syfte att undersöka maktstrukturer inom psykiatrin.

– Jag valde att fejka en psykos för att synliggöra det som annars är dolt i psykiatrins slutna värld, säger Anna Odell.

I utställningen Okänd, kvinna 2009–349701, som visas på Hälsinglands museum tom 28 maj, presenteras hela verket.

– Den här typen av projekt är typiska för demokratiska samhällen. I totalitära samhällen förekommer inte detta eftersom ingen vågar. Men i Sverige förekommer den här typen av aktioner och det är något som man ska vara tacksam för.

Eleverna på ekonomiprogrammets juridikinriktning var väl förberedda inför mötet med Claes Borgström och ställde kluriga frågor om juridikens detaljer. Vad innebär egentligen åtalspunkten oredligt förfarande? Är alla skyldiga att alltid känna till gällande lagstiftning? Juridikens svar blir ofta - det beror på, svarade Claes Borgström.Något de flesta vara överens om var att rättens normsystem inte underkastar sig konstens. Bryter man medvetet mot lagen får man också vara beredd på att ta konsekvenserna.

Lars Berglund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons