Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Forsamodellen

/

Onsdagen den 8/6 ordnade köket på Forsagården en musiklunch med korvgrillning för alla boende på Forsagården. Trubaduren var Olle Hillström som även hade allsång med boende och personal på Forsagården.

Annons

Att detta evenemang blev till var för att köket på Forsagården var ett av två kök som vann måltidslyftet årets kök där motiveringen till den vinsten var:

För deras förmåga att alltid tänka på de boendes måltidsupplevelse och för deras samarbete med vårdpersonalen för att utveckla och tänka nytt. Efterrätt till lunch och en aptitretare till middag ger de boende på Forsagården en härlig matupplevelse alla dagar i veckan. Det goda samarbetet i huset skapar glädje och en härlig atmosfär i matsalen.

Projektet med att förändra måltiderna kom till utifrån att nya näringsrekommendationer kom för några år sedan och där bland annat proteinrekommendationerna för personer över 65 år höjts.

Idag så håller livsmedelsverket och socialstyrelsen på att se över de grundkoster som idag finns inom vård och omsorg. Ett steg i detta har varit att starta projektet på Forsagården för att få fram en kost som överensstämmer med de nya rekommendationerna och som innebär att man serverar fler små rätter än tidigare. Man har sett att man lättare får i sig den energi och näring som man behöver om man äter fler små måltider, speciellt när man är skör äldre.

Innan starten av projektet så vägdes alla boende och man gjorde kostregistrering på slumpvis utvalda personer. Efter 1½ mån och efter 3 mån gjordes ny vägning och nya kostregistreringar. Resultatet visade att de flesta hade gått upp i vikt och kostregistreringen visade att man hade fått i sig mellan 200-300 kilokalorier mer än innan projektets start.

För att projektet har kunnat genomföras så har både köket och vårdavdelningarna varit involverade och alla har visat ett stort engagemang. Idag så är detta permanentat på Forsagården och under hösten så kommer två andra äldreboenden att starta upp med samma måltidskoncept.

I november på Geriatriska nutritionsdagarna i Stockholm så kommer projektet att uppmärksammas genom att en föreläsning kommer att hållas om Forsamodellen.

Barbro Karelius

Mer läsning

Annons