Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Enångersborna vill ha lägenheter på Brunlöfsvägen

Stora delar av Hudiksvall bostäders styrelse kom med ordföranden Anna-Carin Keisu i spetsen på torsdagskvällen till ett möte som bygderådet arrangerat angående planerna för Enånger. Ett trettiotal bybor kom för att framföra sina synpunkter och för att få veta mer.

Annons

Enångers bygderåd lämnade i förra veckan in ett medborgarförslag som poängterade kommunens ansvar när det gäller utvecklingen i mindre orter. Redan dagen efter kunde HT rapportera att det kommunala bostadsbolagets VD, NIls-Erik Blomdal, meddelat att nybyggnation i Enånger diskuteras i bolagets styrelse och att man är en bit på väg.

Lasse Heineman och Birgitta Persson från centrumgruppen fick börja med att kort berätta om allt arbete man redan hunnit med. Bl. a. planterades ett hundratal buskar och lökar med hjälp av barnen i klass fem och engagerade bybor. Kontakter med kommunen gjorde att man fick hjälp med grävarbetet. En grupp har skött bevattningen av växterna, och en julgran som inte krävde bevattning, men väl montering och belysning, ordnades till advent. Även i år kommer det att bli en gran vid Konsum. En ny busskur har man fått till och ännu en, för linje 150, är på gång mittemot macken vid gamla E-4.

Bygderådets Mats Åkerlund som ledde mötet, tog vid och inledde huvudpunkten om bostäder med att hänvisa till det positiva beskedet i media och undrade vad som hade förändrats sedan första mötet med VD:n i december 2013.

– De begränsningar mot att bygga på landsbygden för kommunala bolag som enligt tidigare lagtolkningar funnits, är nu till stor del borta. Vi i styrelsen har kommit hit främst i syfte att lyssna av era åsikter, redogjorde Keisu. Samtliga ledamöter och ersättare sa sig också vara mycket positiva till att bygga i Enånger. En ekonomisk grundplåt finns i form av ersättning för de lägenheter som brann.

Jörgen Bengtsson redogjorde för styrelsens satsningar hittills på byggande i Delsbo, Hudiksvall och Iggesund och ansåg att byggande på mindre orter som Enånger definitivt skulle visa att kommunen ligger i framkant på det området.

Många åsikter och funderingar kom upp, en del av mer teknisk natur, men tydliga besked fick styrelsen genom att handuppräckning visade närmast total samstämmighet om hur man ville ha det. Alla ville hellre bygga på Brunlöfs väg där man rivit åtta lägenheter, än på Svedjaområdet som ligger mer avsides.

Styrelsen berättade entusiastiskt om ett förslag man sett som visade småskaliga boenden om totalt sex lägenheter på Svedja. Utförande, utseende och antal våningar var inte av så stor betydelse för mötesdeltagarna, huvudsaken var att det byggdes, och helst mer än sex lägenheter. Alla varianter behövs, kanske helst tvåor men även ettor och treor.

– Men det är bråttom, de som bodde där det rivits och brunnit är ju borta och vi vill inte tappa fler invånare nu, påpekade Leif Westling.

Det var med gott hopp om framtiden mötet avslutades och de besökande från bostadsbolaget fick både med sig en lista med namn på 25 eventuella framtida hyresgäster, och de samlade åsikterna från mötet som de lovade att ta med sig och se vad det kunde leda till.

– Det är väldigt roligt att få komma hit och höra om allt arbete ni gör via bygderådet och det engagemang ni visar på ett sånt här möte, det är inte ofta så många kommer, avslutade Anna-Carin Keisu.

Mats Åkerlund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Helahälsingland Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons