Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsartext: Bollnäs-utflykt med SPF Hudiksvall

Onsdagen den 15 juni reste ett 50-tal SPF-pensionärer med Bollnäsbuss och under Kerstin Josefssons glada ledning på dagsutflykt till Bollnäs. Bra väder hela dagen gjorde turen extra lyckad.

Annons

Första anhalten var förmiddagskaffe på Glösbo-lagret, där tre driftiga kvinnor sedan 1 ½ år har lämnat sina fasta jobb för att ägna sig åt social arbetsintegrering, som sysselsätter personer, vilka av olika skäl har svårt att komma in på den vanliga arbetsmarknaden. Man driver café med enbart hembakta produkter, snickeri, målarverkstad och ett enkelt skrädderi samt åtar sig vissa renoveringsarbeten. Grundtanken är återbruk och ekologiskt tänkande, och man vill skapa arbete utifrån människors egna förutsättningar. Företaget är inte vinstdrivande och ev. överskott plöjs ner i befintlig verksamhet. Utifrån samma resonemang kommer man längre fram driva fiket på hembygdsgården i Rengsjö. Besökarna beundrade finurliga exempel på återanvändning, och smörgåsarna var goda.

Väl framme i Bollnäs togs vi emot av Bertil Hult, ordförande i Bollnäs hembygdsförening, som engagerat och vältaligt berättade för oss om Kämpens vackra och välbevarade hembygdsgård med anor från 1500-talet. Ett dokument från 1935 kunde visa att den familj, som då bebodde gården, hade bestämt att den skulle leva vidare just som hembygdsgård, och därför avspeglas de olika tidsepokerna mycket tydligt i de olika rummen. Att både huset och tillhörande ekonomibyggnader används flitigt av bollnäsborna för bröllop, dop och andra evenemang gjorde stället ännu mer värdefullt.

Vi fick en dryg timme på oss att botanisera på Mobackes Trädgårdscenter och det stuvades in en del påsar med nyinköpta plantor i bussen. Sedan var det dags för en mycket vacker båttur med S/S Warpen i Ljusnans dalgång. Lunch serverades ombord och var smaklig och efterlängtad. Ett par timmar var vi ute på vattnet, det var lugnt och behagligt väder, och det var trevligt att vistas i en omgivning, som nog få av oss hade upplevt tidigare. Tallriksunderlägg i form av kartor över färden och med uppgifter om själva båten var praktiska och intressanta.

Nöjda med en innehållsrik och lyckad dag återkom vi till Hudiksvall vid 18-tiden.

Marianne Kivimäe

Mer läsning

Annons